Начало / Новини / Календар / С дарение от „Шел“ ще бъде открита лаборатория за рентгеново-флуоресцентен анализ в Софийския университет

Геолого-географски факултет, Ректорат

На 15 ноември 2018 г. в 11.00 часа в Геолого-географския факултет на Софийския университет ще бъде открита първата по рода си лаборатория за рентгеново-флуоресцентен анализ, оборудвана с пещ за изготвяне на топилки от скали и минерали за този анализ.

Създаването на лабораторията става възможно благодарение на дарение от Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. в размер на 75 000 евро, с което беше закупен апарат за рентгеново-флуорисцентен анализ (РФА) и пещ за изготвяне на топилки от скали и минерали за този анализ. Апаратът позволява определяне на макрохимичния състав на скалите и съдържанията на някои редки елементи в тях. С него се оптимизира геохимичното изследване на геоложки обекти и подобрява качеството на обучението на студентите геолози, особено по отношение на изготвяните от тях дипломни работи.

На откриването на лабораторията, което ще се състои в пространството между зали 43 и 44 в Южното крило на Ректората на Софийския университет, ще присъстват заместник-ректорът проф. Ренета Божанкова, деканът на Геолого-географския факултет проф. Филип Мачев, изпълнителният директор на Shell България ЕАД г-жа Камелия Славейкова и търговският директор на Shell Западно Черно море г-н Баки Уяр.

Дарението е резултат от меморандума за разбирателство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и "Шел", подписан на 10.08.2017 г., а договорът за дарение е от 21.12.2017 г.