Начало / Новини / Календар / С академично тържество Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще отбележи патронния си празник

Аула, Ректорат

На 25 ноември 2017 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще отбележи своя патронен празник с академично тържество.

Празникът ще започне в 8:00 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет (пл. "Св. Неделя" №19), където ще бъде отслужена празнична утреня и божествена света литургия. След службата литийно шествие ще се отправи към паметника на свети Климент Охридски.

В 11:00 часа Академичният съвет на Софийския университет начело с ректора проф. Анастас Герджиков ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски. Академичното тържество по повод празника ще се проведе в Аулата на Софийския университет и ще започне в 11:15 часа.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Деканът на Факултета по химия и фармация акад. Петър Кралчевски ще изнесе академично слово на тема: "Само-организация на колоидни частици и молекули". Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2016 г. до 25 ноември 2017 година.

В рамките на церемонията ще бъдат връчени и следните награди:

- Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2017 г.;

- Годишните награди на Алма матер за учебната 2017/2018 г. по повод патронния празник на Софийския университет;

- Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово;

- Годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профил „Радио“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

- Годишната стипендия съвместно с Българската национална телевизия на името на д-р Младен Младенов за студент от профил „Телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

- Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков;

- Годишна стипендия на името на доц. д-р Вероника Вълканова за отличен успех и студентски постижения в областта на педагогиката на масовата и художествената комуникация.

Академичното тържество ще завърши с кратка музикална програма на хора на Националната гимназия за древни езици и култури.