Начало / Новини / Календар / РЕ-ТУР представя изложбата на Джоел Майеровиц: „След 11 септември: образи от Кота нула“

Софийска градска художествена галерия

Културният център на Софийския университет “Свети Климент Охридски”, заедно с водещи софийски галерии организира РЕ-ТУР – серия от обиколки на актуални изложби, в които кураторският разказ за съвременното изкуство ще срещне разказа и обратната връзка на публиката.

В първия си сезон РЕ-ТУР ще посети четири изложби – “Автопортрети” на Димитър Солаков в галерия “Структура”, “След 11 септември: образи от Кота нула” на Джоел Майеровиц в СГХГ, сборната “София Видео Арт Уийк” в “Гьоте-институт” и сайт-специфична инсталация на Кристина Димитрова в “Кредо Бонум”. Всяко събитие ще започне с тур, воден от автора или куратора и ще продължи с дискусия, в която публиката, с помощта на агент-провокатор – специалист в съответното поле, ще задава въпроси, ще изказва мнения и ще търси нови прочити.

* * *

Изложбата “След 11 септември: образи от Кота Нула” на фотографа Джоел Майеровиц, документира опустошенията и реконструкцията на Световния търговски център след 11 септември 2001. Ограден и класифициран като местопрестъпление, районът е затворен за всички фотографи, освен оскъдната информация за активистите в охраняваното заграждение, станал известен като “забранения град”. Това, което се случва на Кота Нула (Ground Zero) през месеците след трагедията, остава строго пазена тайна, но един фотограф заснема всичко - Джоел Майеровиц. Той е единственият, извоювал безпрепятствен достъп до мястото. Снимките му описват трансформацията от пълно опустошение до реконструкцията на основите. Кадрите, които той заснема, са основата на голям национален архив The World Trade Center Archive, който е част от постоянната колекция на Музея на Ню Йорк (Museum of the City of NY).
Джоел Майеровиц е определен като един от най-влиятелните улични (стрийт) фотографи и основоположник на Новата цветна фотография. Добрият уличен фотограф трябва да притежава две основни качества: търпението да чака непредвидените моменти и умението да ги хваща с натискането на спусъка. Майеровиц има и двете, независимо дали снима черно-бяло или в цвят, и бързо става виртуоз в занаята. През 60-те и 70-те години цветната фотография не се приема сериозно и няма място в света на изкуството, където преобладават черно-белите изображения. Работата на няколко пионери, сред които и Джоел Майеровиц, играе важна роля в промяната на това отношение. Като един от основателите на новата цветна фотография, той оставя сериозно влияние върху по-младото поколение и е двукратен носител на наградата Guggenheim Fellow, получава също отличията National Endowment for the Arts и National Endowment for the Humanities awards, медал на Кралското фотографско общество, Deutscher Fotobuchpreis, както и наградата на Leica - Hall of Fame Award.

* * *

Програма на РЕ-ТУР:
10.10.2020 Димитър Солаков: “Автопортрети”, галерия „Структура” · 14.30 ч. Тур с автора Димитър Солаков · 15.45 ч. Ре-тур с Мартина Йорданова
19.10.2020 Джоел Майеровиц: „След 11 септември: образи от Кота нула“, Софийска градска художествена галерия · 14.30 ч. Тур с куратора Гергана Мудова · 15.45 ч. Ре-тур с Георги Лозанов
5.11.2020 “София Видео Арт Уийк, “Гьоте-институт” · 13 ч. Тур с куратора Лудвиг Зайфарт (на английски) · 14.15 ч. Ре-тур с Виктория Драганова
28.11.2020 Изложба на Кристина Димитрова, галерия „Кредо Бонум“ · 14.30 ч. Тур с куратора Весела Ножарова · 15.45 ч. Ре-тур с Петер Цанев
Входът за всички събития е свободен. Проектът е насочен към студенти, преподаватели, но и всички, които се интересуват от съвременно изкуство, а целта му е да насърчи разговора за него и допринесе за изграждането на публики.
РЕ-ТУР се осъществява по проект “Срещи със съвременното изкуство”, финансиран от Фонд “Научни изследвания” към СУ . Пилотното издание се осъществява с партньорството на галерия “Структура”, Софийска градска художествена галерия, “Гьоте-институт” и галерия “Кредо Бонум”.
RE-TUR_poster