Начало / Новини / Календар / Разговор с участници в събитията от 1989 г. Януш Онишкевич (Полша), Йон Карамитру (Румъния) и проф. Михаил Неделчев (България).

Театрална зала "Алма Алтер"

Разговор с участници в събитията от 1989 г. Януш Онишкевич (Полша), Йон Карамитру (Румъния) и проф. Михаил Неделчев (България).

Модератор: проф. Александър Кьосев.

/работни езици: български и английски; осигурен превод/

***

Януш Онишкевич е роден през 1937 година в Полша. Има докторска степен по математика и преподава във Варшавския университет. Университетът в Лийдс (Великобритания) го награждава с почетното звание Доктор Хонорис Кауза. Автор е на няколко книги и статии по математическа логика и теория на множествата. През 60-те Онишкевич е един от активистите на демократичната опозиция, участва в стачки и демонстрации през 1968 г. за свободата на словото и научните изследвания. През 1980 г. става част от организаторите на „Солидарност“ и неин говорител до 1989 г., както и член на Националния изпълнителен съвет (Президиум). През 80-те години е арестуван неколкократно, лежи в затвора за повече от година, но не спира дейността си. По време на Кръглата маса води преговорите с комунистическата власт (февруари - април 1989).

През 1990 година, макар и за кратко, става заместник-министър, а по-късно и министър на Националната отбрана (1991-1993 и 1997-2000 г.). В периода между 2005-2009 година оглавява Демократическата партия „Съюз за свобода“. Политическа му кариера продължава и като депутат в Европейския парламент (2004-2009г.), заместник-председател на ЕП и заместник-председател на Комисията по външна политика. Онишкевич е председател на Съвета на Евро-атлантическата асоциация на Полша, председател на съвета на Международния център за демократичен преход (Будапеща) и член на Изпълнителния комитет на Центъра за международни отношения (Варшава). Носител на множество международни награди.

* * *

Йон Карамитру е роден през 1942 г. в Букурещ. Завършва института по кино и театър „Й.Л. Караджале" в Букурещ. Карамитру е сред най-популярните румънски актьори и режисьори, но е познат и като режисьор-постановчик на театрални и оперни спектакли, директор на Националния театър „Й. Л. Караджале“, а от 1990 година е и президент на Румънския театрален съюз – UNITER. Между 1996 и 2000 година е Министър на културата на Румъния.

За работата си при създаването на културните връзки между Великобритания и Румъния е обявен за Почетен офицер на Ордена на Британската империя, декориран от кралица Елизабет II, а през 1997 г. френското Министерство на културата му присъжда титлата Chevalier Des Arts et Lettres (Рицар на ордена за изкуства и литература, Франция).

Изяви в театъра и киното:

Изпълнява редица главни театрални роли във „Вечеря за тъпаци“, „Макбет“, „Едуард ІІІ“, „Ромео и Жулиета“, „Дванайсета нощ“, „Юлий Цезар“ и много други. Проявява и забележителна актьорска работа в „Адам и Пол“ на Л. Ейбрахамсън, „Амин“ на К. Гаврас, „Невъзможна мисия“ на Бр. де Палма, „Кафка“ на Ст. Содърбърг, „Гражданинът Х“ на Кр. Геролмо, „Размяна на огън“ на Т. Бикат и др.

Като режисьор е поставял в Националния театър на Букурещ „Вечеря за тъпаци“ от Фр. Вебер (2010), „Седем с един удар“ от Л. Бугнар (2008), „Всички мои синове“ от А. Милър (2009). Режисирал е още „Трагедията на Кармен“, версията на П. Брук, операта „Кармен“ на Ж. Бизе, „Спомен“ на Ал. Арбузов, „Незначителност“ на Т. Джонсън, „Формата на масата“ на Д. Едгар и др.

Йон Карамитру режисира и оперни спектакли, като „Малкия коминочистач“ на Б. Бритън, „Еминеску“ на П. Урмузеску и „Евгений Онегин“ на П.И. Чайковски, „Моята прекрасна лейди“ на Фр. Льове, „Венецианският търговец“ и „Отело“ на У. Шекспир, и др. През 2013 година на сцената на „Софийската опера и балет“ поставя операта „Евгений Онегин“ на Чайковски, за пръв път от близо 100 години от дейността на българската опера.

Събитието се провежда в рамките на „Пикник на свободата. София: поетики 2014“.