Начало / Новини / Календар / Публични лекции на тема "Отвори очи за кръговата икономика"

Биологически факултет

На 24 ноември 2017 г. от 9.00 часа в Аулата на Биологическия факултет на Софийския универистет ще се проведат публични лекции, обединени под името "Отвори очи за кръговата икономика". Събитието е организирано от Посолството на Нидерландия в България и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Лектори са д-р Емил Вубен от Университета във Вагенинген - Холандия, Ееф Леу от Европейската платформа за иновации в управлението на водите, д-р Клаудия-Силвиана Муресан от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия и Катерина Михайлова от Загорка, част от групата на HEINEKEN / Загорка Зелена Зона.

В рамките на събитието ще може да научите повече за кръговата икономика през призмата на сектор „Земеделие и храни“, да чуете мненията на експерти от Холандия, водеща страна в прилагането на кръговата икономика, както и да разберете кои са успешните бизнес модели на кръговата икономика и дали има успешни истории в тази сфера и в България.

Основните теми са преходът на земеделието в ЕС към кръгова икономика, основи и теория на кръговата икономика, действащи бизнес модели и конкретни примери. Събитието е част от серия лекция в България и Румъния, като първите дискусии започнаха на 21 ноември в Клуж-Напока.

Кръговата икономика е един от приоритетите на ЕС, след като в края на 2015 Европейската комисия одобри амбициозен пакет от мерки. Неговата цел бе да да стимулира прехода на Европа към кръгова икономика, което от своя страна ще повиши конкурентоспособността в световен мащаб, ще стимулира устойчивия икономически растеж и ще създаде нови работни места.