Начало / Новини / Календар / Публична лекция на Масимо Д'Алема - „Предизвикателствата пред Европа и ролята на младите”

Аула

На 10 ноември 2015 г. бившият италиански премиер (1998-2000) и външен министър (2006-2008) Масимо Д'Алема ще изнесе публична лекция в СУ „Св. Климент Охридски” на тема „Предизвикателствата пред Европа и ролята на младите”.

Събитието започва в 13.30 ч. в Аулата на Алма матер и негов домакин е Студентският дипломатически клуб в СУ „Св. Климент Охридски”.

След публичната лекция на Масимо Д'Алема, който е в България по покана на българския Институт за нов икономически напредък, ще бъдат представени и резултатите за България от мащабно общоевропейско изследване за нагласите към обществено-политическия живот, медиите и глобализацията на т.нар. поколение „Милениум” - млади хора между 18 и 34 години.

Анализ на изследването ще направят изпълнителният директор на Галъп в България Първан Симеонов, политологът и преподавател в Софийския университет Борис Попиванов и експертът по политически кампании Мила Тотина.

Масимо Д'Алема е международник, философ по образование, професионален журналист и главен редактор на всекидневника " L'Unità". От 1998 до 2000 г. е премиер на Италия, а от 2006 до 2008 г. е вицепремиер и външен министър външен министър. През 2000 г. е избран за президент на Демократическата партия на левицата. Преди това той е активно ангажиран в трансформацията на Италианската комунистическа партия в Демократическата партия на левицата. Понастоящем е президент на влиятелната европейска неправителствена организация Foundation for European Progressive Studies (FEPS).

Изследването е инициатива на FEPS и американската организация Center for American Progress (CAP). Освен у нас изследването е проведено в Германия, Италия, Полша, Унгария, Канада и САЩ. Подготвя се и негово издание в Израел и Африка. Целта на проекта е на базата на очертаните тенденции в основни региони на света да бъде предложена глобална платформа за диалог и решения за връщане на младите хора към много по-активни позиции в обществено-политическия живот.

Представянето на резултатите за България е част от поредицата събития в страните, в които се провежда изследването. През юли т.г. във Вашингтон бе последното събитие, на което бяха огласени резултатите за САЩ и Канада.