Начало / Новини / Календар / Публична лекция на Мария Василева (СГХГ) - част от цикъла "Въведение в съвременното изкуство 2015"

Конферентна зала, Ректорат

Публична лекция на Мария Василева (СГХГ). Съвременна инвация в музея. Софийска градска художествена галерия – изграждане на образа.

МАРИЯ ВАСИЛЕВА е историк на изкуството, художествен критик и куратор. Главен уредник на Софийска градска художествена галерия, където основава колекцията Съвременно изкуство и фотография. Интересите й в момента са насочени към трансформирането на музейни институции и преосмислянето на историята на българското изкуство. Инициира няколко програми и награди за млади художници.

Събитието се организира от Културния център на Софийския университет, Фондация "Отворени изкуства", Гьоте-Институт София и Чешкия културен център - София.

Лекцията е част от цикъла "Въведение в съвременното изкуство 2015"

Тазгодишното пето издание на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ в София ще се проведе под мотото „Кураторите говорят“ и ще постави акцент върху фигурата на куратора – ролята му в съвременното изкуство, различните измерения на кураторството и преминаването в други полета като критика, колекциониране и менажиране на институции и независими пространства. За първи път в платформата участват и международни гост-лектори, които ще представят своята кураторска практика в международен контекст.
Всички лекции са с вход свободен.
Желателно е предварително записване с имейл на адрес assistant@sariev-gallery.com.

За повече информация: тук.