Начало / Новини / Календар / Публичен дебат за стратегията и приоритетите на разширяването на ЕС към Югоизточна Европа

Централен военен клуб, бул. "Цар Освободител" 7

На 26 и 27 февруари 2016 г. Софийският университет „Св. Кл. Охридски” ще бъде домакин на международен публичен дебат за стратегията и приоритетите на разширяването на ЕС към Югоизточна Европа. Конференцията на тема: „Ползите от членството в Европейския съюз – какво кандидатстващите могат да научат от ЕС и какво той може да научи от тях?” ще даде възможност на парламентаристи и представители на неправителствения сектор от шестте страни, водещи преговори за членство в ЕС, както и видни чуждестранни изследователи на европейската интеграция да обменят виждания и аргументи по тези стратегически въпроси.

Конференцията е под патронажа и с участието на министъра на външните работи на България Даниел Митов. Откриването ще бъде на 26 февруари от 9.30 ч. в Централния военен клуб (бул. “Цар Освободител” 7) с участието на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, г-жа Джема Грозданова, председател на парламентарната комисия по външни работи на България, Огнян Златев, председател на представителството на ЕК в София.

Конференцията е заключителното събитие в рамките на проект МАХСАР по 7РП, реализиран от международен екип от изследователи, включващ представители на най-престижни европейски академични институции като Лондонското училище по икономика и политически науки, Свободния Берлински университет, Лайденския университет, Европейския институт във Флоренция, Централноeвропейкия университет, Будапеща и др., между които и Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Българският екип в този колектив е под ръководството на проф. Георги Димитров от катедра „Европеистика“ на Университета.

Проектът има за цел да максимализира потенциала за интеграция на Европейския съюз и резултатите от извършената изследователска работа, както и препоръките за политическите приоритети към Европейската комисия също ще бъдат предмет на обсъжданията.

Работните заседания на конференцията ще се проведат в Централния военен клуб.

Програмата на конференцията можете да видите тук .

Подробна информация за събитието можете да видите тук .