Начало / Новини / Календар / Прожекция на документалния филм "Мирно към катастрофата"

Театрална зала, Ректорат на СУ

Културният център на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Грийнпийс България са организатори на събитието

През 70-те години на миналия век Холгер Щроом публикува книгата „Мирно към катастрофата“, която се превръща в „Библия на антиядреното движение“. Оттогава насам тези въздействащи 1360 страници са преиздавани няколко пъти. Сега, 40 години по-късно, Щроом и екип от млади кинематографисти обединяват сили, за да пренесат това критично изследване на екрана.

Чрез добре обосновани факти, филмът убеждава зрителя в последиците от ядрената енергетика: вредите върху човешкото здраве и околната среда, ядрените отпадъци, „безопасността“ на реакторите и ядрените аварии. Водещи експерти от науката, политиката и активисти хвърлят светлина върху въпроси, които често остават скрити.

Един филм само от факти. Най-старателно скриваните факти за всичко, което е живо – за нашите тела, облъчвани със смъртоносни лъчи и брутална алчност. Един филм с послания отвъд „за“ и „против“, след който безмилостно увисва въпросът: „Защо“? Защо сме допуснали „запалването на адския огън за мирни цели“, в който изгаряме поривите си за бъдеще? Защо не знаем? Кой ни е позволил да не знаем?

Проф. д.н. Иван Младенов

Режисьор: Марцин Ел

Продуцент: Холгер Щром

Времетраене: 116 минути

Германия, 2013

Quietly