Начало / Новини / Календар / Прожекция и дискусия на документалния филм „И България е една голяма грешка”,

Театрална зала

2014, реж. Стоян Радев, сценарист проф. Георги Лозанов. Продукция: „Теорема” и „Фронт Филм” (с подкрепата на: Национален филмов център и БНТ). Организатор - Културен център на СУ. Събитието се провежда в рамките на Майските дни на културата 2014 г.

"И България е една голяма грешка” е пълнометражен документален филм за годините на преход от тоталитаризъм към демокрация в България, който предлага цялостна интерпретация на периода в препратка към понятието „симулация”, въведено в теорията от френския философ и социолог Жан Бодрияр. Заглавието на филма е иронично продължение на популярната реплика на Зигмунд Фройд „Америка е гигантска грешка”, изречена по повод разочарованието на австрийския учен от фалшивия американски свят, основан единствено на парите. Така Америка, разглеждана от Бодрияр като една огромна симулация, Фройдовият цитат и заглавието на филма се подреждат в смислообразуваща ос.

Филмът се състои от поредица интервюта с представители на публичните среди, в които симулацията е най-интензивна – политиката, бизнеса, медиите, църквата и др. Сценаристът Георги Лозанов изпълнява ролята и на водещ, който прави теоретичния увод и после развива интерпретативния си подход чрез своите коментари и разговори с някои от „типичните представители” на тези среди. Сред интервюираните са: д-р Любомир Канов, проф. Михаил Неделчев, Андрей Райчев, Красимир Гергов, Явор Дачков, проф. Богдан Богданов, Борис Велчев, Христо Стоичков, Николай Колев – Босия, Слави Бинев, проф. Калин Янакиев, Георги Господинов.

Премиерата на „И България е една голяма грешка” се състоя през март 2014 на 18-то издание на международния фестивал София Филм Фест. Според български филмови критици, организатори на фестивали, директори на медии и журналисти, филмът е един от най-изчерпателните документални анализи на прехода от началото му до днес, а за чуждестранната публика – пътеводител в специфичния социален пейзаж на една посткомунистическа страна от Източна Европа, понастоящем част от Европейския съюз.

Вход свободен!

Poster-Stoyan-Print-web