Начало / Новини / Календар / Проф. Тимъти Райс ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула

На тържествена церемония, която ще се състои на 10 май 2016 г. в 11.00 часа в Аулата на Университета, проф. Тимъти Райс ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Историческия факултет на Университета.

Проф. Тимъти Райс ще произнесе академично слово на тема: "An American Life in Bulgarian Music".

Тимъти Райс е професор по етномузикология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ, който посвещава 40 години от живота си на изучаването, преподаването и съхраняването на българския фолклор. Специалист е по традиционна славянска музика на Балканите, особено в България. На българската музика е посветил монографиите си „Да ти се напълни душата: да усетиш българската музика“ (1994 г.) и „Музиката в България: да изживееш музиката, да изживееш културата“ (2004 г.), както и множество статии във водещи в областта научни списания.

Проф. Тимъти Райс е работил върху въпроси, свързани с изживяването и разбирането на музиката, музиката и политиката, смисловата натовареност на музиката, преподаването и изучаването на музиката, теориите и методите на музикологията.

Основател и съставител на десеттомната поредица на издателство „Гарланд“ „Енциклопедия на световната музика“ и е съставител на осмия том – „Европа“.

Проф. Тимъти Райс е бил главен редактор на списание „Етномузикология“ (1981-1984 г.), президент на Дружеството за етномузикология (2003-2005 г.), член на Изпълнителния съвет на Международния съвет за традиционна музика (2007-2013 г.). Бил е заместник-декан на Факултета по изкуства и архитектура (2005-2008 г.) и директор на Музикалния институт „Херб Алпърт“ в Калифорнийския университет (2007-2013 г.).

През 2011 г. проф. Райс е избран за чуждестранен член на Българската академия на науките.

Проф. Тимъти Райс е носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“ – втора степен за изключително големия му принос в популяризирането на българския фолклор, култура и изкуство.