Начало / Новини / Календар / Проф. Тиери дьо Монбриал ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 11 май 2017 г. в 11.00 часа в Аулата на Университета, проф. Тиери дьо Монбриал ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Юридическия факултет и е за приноса на проф. Монбриал за развитието на международните отношения, външната политика и сигурността.

Проф. Тиери дьо Монбриал ще произнесе академично слово на тема: "Между бремето на миналото и шока от бъдещето".

Проф. Монбриал е роден на 3 март 1943 г. в Париж. Завършил е Висшето политехническо училище през 1965 г., а след това и Националното висше училище по минно дело (1966-1969). Следвал е в Калифорнийския университет в Бъркли. През 1970 г. е бил докторант по математическа икономика под ръководството на Нобеловия лауреат проф. Жерар Дьобрьо.

Проф. Тиери дьо Монбриал е основател и президент на Френския институт за международни отношения (IFRI).

Интересите на проф. Тиери дьо Монбриал са в областта на математическата и теоретичната икономика; приложната икономика; анализа на международната система (история, география, икономика, политика, сиrурност); теорията на действието и взимането на решения и други.

Проф. Тиери дьо Монбриал е член на Академията на хуманитарните и политически науки, Академията на технологиите, Белгийската кралска академия, Шведската кралска академия на науките и инженерството, Руската академия на науките, Молдовската академия на науките, Българската академия на науките, Испанската кралска академия за икономически и финансови науки и други.

Проф. Тиери дьо Монбриал е бил гост-лектор в редица френски и чуждестранни висши училища, сред които Парижкия институт за политически изследвания, Женевския университетски институт за висши международни изследвания, Университета на Тел Авив и Пекинския дипломатически институт.

Носител е на редица награди и отличия, сред които Награда на Академията за хуманитарни и политически науки Louis Мarin (1991), наградата на Фондацията Louise Weiss (1991), наградата на Посланиците за 1996 г. (за книгата „Спомени за сегашното време“), голямата награда на Географското дружество за цялостната дейност (2003), наградата „Жорж Помпиду“ за книгата Човешкото дeйствие и системата на света“.

Проф. Тиери дьо Монбриал е удостоен с френските награди Командор на Почетния легион (2007), Висш офицер на Националния орден за заслуги (2011), Командор на Ордена на академичните палми (2002), Командор за заслуги в агрикултурата (2008).

Носител е на почетното звание „доктор хoнорис кауза“ на Румънската академия за икономически изследвания (1996); на Азербайджанската академия на науките (2002); на Брашовския университет в Румъния (2003); на Университета „Галатасарай“, Истанбул (2004); на Кишиньовския държавен университет (2005); на Държавния институт за международни отношения (МГИМО), Москва (2007), на Букурещкия университет (2011) и на Университета „Александър Куза“ в Яш, Румъния (2014).

***

По-късно през деня, в 18.30 часа във Френския институт, проф. Тиери дьо Монбриал ще участва в дискусия на тема: „Европа и САЩ“. Дебатът е част от поредицата „Нашата Европа: каква Европа искаме ние?“.