Начало / Новини / Календар / Проф. Щефан Хобе ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 7 ноември 2018 г. в 11.00 часа в Аулата на Ректората, проф. Щефан Хобе от Университета в Кьолн ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Юридическия факултет и е за съществения принос на проф. Щефан Хобе за укрепване на научното, педагогическото и културното сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета в Кьолн.

Проф. Щефан Хобе ще произнесе академично слово на тема: What is the (legal) future of the European Union.

Проф. Щефан Хобе е директор на Института по въздушно и космическо право към Университета в Кьолн, Германия. През 1984 г. завършва право в Гьотинген, Германия. Специализира въздушно право в Монреал, Канада през 1987 г., а от 1990 до 1992 г. работи в Немската космическа агенция в Бон. През 1991 г. защитава докторат в Университета в Кил, Германия.

От 1997 г. е професор по немско публично право, европейско право и международно публично право в Университета в Кьолн. От 1998 г. е Жан-Моне професор по право на европейската интеграция.

От 1 септември 2001 г. е титуляр по международно публично право, европейско право, европейско и международно икономическо право, както и директор на Института по въздушно и космическо право в Университета в Кьолн.

От април 2009 г. е изпълнителен директор на International Investment Law Centre в Университета в Кьолн.

В периода 2010-2014 г. е номиниран от Федералното министерство на икономиката за арбитър в International Investment Law, представляващ Германия в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон.

Автор е на над 300 публикации в областта на международното публично право, европейското право, немското публично право, въздушното космическо и инвестиционно право.

Участвал е в борда на директорите на Международния институт за международно право, на Европейския център за международно право, членувал е в Немското общество по международно право, Немската асоциация по международно право, Международния институт за въздушно и космическо право в Лайден, Холандия и други.