Начало / Новини / Календар / Проф. Хайнц Духарт ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 20 октомври 2016 г. в 11.00 часа в Аулата на Университета, проф. Хайнц Духарт от Института за европейска история в Майнц, Германия, ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Историческия факултет на Университета.

Проф. Хайнц Духарт ще произнесе академично слово на тема: ”Виенският конгрес, Балканите и Средиземноморието”.

По-рано през деня, в 10.00 часа в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, ще бъде открита изложбата „През пространството и времето на Нова Европа. Дарение – книги от личната библиотека на проф. Хайнц Духарт“.

Проф. Хайнц Духарт е един от най-авторитетните изследователи на европейската и немската история от средата на ХVІІ до началото на ХІХ век. Със своите проучвания, посветени на епохата на абсолютизма, историята на Вестфалския мир, на европейската идея и др. той поставя много високи образци на изследвания не само в немската, но и в европейската историография. Проф. Хайнц Духарт е автор на публикации, посветени на България и нейната история в регионален контекст.

Проф. Хайнц Духарт е дългогодишен директор на Института за европейска история в Майнц, в който са специализирали много изследователи от Историческия и други факултети на Софийския университет.

През 2015 година проф. Хайнц Духарт дари на Софийския университет своята лична библиотека, в която се съдържат около 8 000 тома.