Начало / Новини / Календар / Проф. Димитър Съсълов ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 26 май 2022 г. от 11.00 ч. в Аулата в Ректората, проф. Димитър Съсълов ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Физическия факултет. Проф. Димитър Съсълов е един от най-успешните астрономи и астрофизици в света през последните три десетилетия и активен популяризатор на науката.

Проф. Димитър Съсълов ще произнесе академично слово на тема: "Произход на живота: звездни перспективи".

Проф. Димитър Съсълов от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Harvard University, Department of Astronomy, е сред най-успешните астрономи и астрофизици в света през последните три десетилетия. Радва се на всеобщо признание не само като учен, но и като активен популяризатор на науката.

Проф. Съсълов получава магистърска степен по физика (1986 г.) и защитава докторантура (1988 г.) във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Още като студент публикува свои изследвания в международни астрономически списания. През 1990 г. защитава докторска степен по астрономия в Университета на Торонто, Канада. От 1993 г. е преподавател, а през 2003 г. става професор в Харвардския университет, САЩ.

Главните му научни интереси са свързани с изследвания на различни прояви на взаимодействието между излъчване и вещество в атмосферите и вътрешните слоеве на звезди и планети. Някои от най-значимите му постижения са свързани с откриването на екзопланети, подобни на Земята. Първото откритие на екзопланета чрез пасажния метод е дело на Съсълов и негови сътрудници през 2002 – 2003 г. Откритата от тях OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец е и най-далечната екзопланета, известна през онези години. Проф. Съсълов е един от водещите изследователи на космическия телескоп „Кеплер“ и има огромни успехи в откриването и изучаването на екзопланети. Автор е на над 690 научни публикации, цитирани около 38 000 пъти. Дванадесет от публикациите му са намерили място в двете най-престижни научни списания в света: Science и Nature. Неговият h-индекс е 93 (по данни на GoogleScholar).

plakat DHC Sasalov

През 2006 г. проф. Димитър Съсълов основава мултидисциплинарния център Harvard Origins of Life Initiative, който събира учени от различни области и на който е директор и до днес. Tой е основател и директор (в периода 2012-2018 г.) на института Simons Collaboration on the Origins of Life. Проф. Съсълов е сред изследователите, ръководещи някои от най-успешните астрофизични и космически мисии през последните години. В периода 2006 – 2010 г. е ръководител на HARPS-N Spectrograph project (TNG – Canary Islands, first light 2012). Той е сред водещите изследователи в мисията на НАСА Kepler (проучване на около 100 000 звезди в търсене на екзопланети) и в нейното продължение, космическият телескоп TESS. Участва и в научния екип към MOST: първият канадски космически телескоп, насочен към развитие на астросеизмологията. От 2013 г. до днес е водещ изследовател по темата Exoplanets and the Planetary Origins of Life към отдела Life Sciences на The Simons Foundation.

Носител е на множество награди, сред които Astor Lectureship 2018 (Oxford University, UK, 2018), Sir Robert Wilson Lectureship 2017 (UCL London, UK, 2017)¸ Hellen S. Hogg Prize (Canadian Astronomical Society, 2011), NASA Group Achievement Award (Kepler Science Team, 2010).

Научнопопулярната му книга The Life Of Super-Earths (2012 г.) е издадена на български през 2013 г. под заглавие „Животът на свръхземите“.

От завършването на докторантурата си по физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ досега проф. Съсълов поддържа редовни контакти с колегите си в България. При посещения у нас той често изнася публични научни и научнопопулярни лекции и семинари. Има участия и в български медии. Неговата цялостна научна, образователна и публична дейност не само прославят нашата страна и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, но и представлява пример и стимул за много млади хора да изберат науката за своя професия.