Начало / Новини / Календар / Проф. д-р Волфганг Шмале ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 1 октомври 2021 г. от 12.00 ч. в Аулата в Ректората, проф. д-р Волфганг Шмале ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Историческия факултет и е по повод неговото съдействие за академичния обмен на студенти и преподаватели и за активното му сътрудничество със Софийския университет.

Проф. Волфганг Шмале ще произнесе академично слово на тема: "The University in the Digital Age".

Проф. Волфганг Шмале е един от най-авторитетните изследователи на европейската история от средата на XVII до началото на XIX в., който със своите проучвания, посветени на историята на Европа, европейската идея, на Просвещението в Австрия и Франция и други, поставя много високи образци на изследвания не само в немскоезичната, но и в световната историография.

В качеството си на координатор на програмата „Еразъм“ към Института за история към Виенския университет, проф. Шмале активно съдейства за академичния обмен на студенти и преподаватели. Бил е няколко пъти гост-лектор в Историческия факултет и е изнасял лекции пред академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Като генерален секретар и член на Изпълнителния комитет на Международното дружество за проучване на XVIII век (International Society for Eighteenth-Century Studies, ISECS) проф. Шмале активно поддържа кандидатурата на Софийския университет за домакин на Световния конгрес за проучване на XVIII век през 2027 г.