Начало / Новини / Календар / „ПроАктивно“ представя: "Разлагащата се памет" или Къде свършват българските филми?

Телевизия "България он ер"

През 2014 година министърът на културата Мартин Иванов направи необичайна пресконференция за Българската национална филмотека в Бояна. Той заведе журналистите на място, за да покаже разрухата в хранилищата. „Ние сме единствената страна в ЕС, която не се грижи за филмовото си културно наследство. Тук се съхраняват 150 хиляди копия, 9500 са българските игрални и документални филми, но виждате как се разпада визуалната българска памет. Филмовото ни културно наследство е разяждано от оцетна киселина и непоправимо се съсипва”, каза министър Иванов. Той оцени състоянието на филмотечните хранилища като недопустимо и заяви, че е поканил журналисти там, тъй като медиите са естественият съюзник в борбата със задкулисието в българската култура.

1AMTV

Мартин Иванов:“Съжалявам, че на тази камера няма как да усетим този леко киселинен аромат, който се стеле – това всъщност е ароматът на разлагащата се българска визуална памет“.
Голяма част от киноархивите в националната филмотека са на път да изчезнат безвъзвратно. Изложени на постоянна влага и липса на климатизация, повечето киноленти вече са пред разпад. Причината за това положение е недостатъчното финансиране през годините и липсата на оборудван склад за съхранение на киноленти. Според директора на филмотеката Антония Ковачева за изграждането на ново хранилище с подходящи климатични инсталации са необходими над 15 милиона лева. 345 хиляди лева е годишният бюджет на националната филмотека, с тях едва успяват да покриват сметките за ток, телефон и заплатите на сведения до санитарния минимум персонал. Пари за почистване и съхранение на кинолентите няма, нито за участие в международния обмен на филми.

2AMTV

Антония Ковачева – директор на Българска национална филмотека: "Това, което ние в момента се стремим да постигнем, е да ни бъде дадена възможност да пригодим част от наличните хранилища да ги климатизираме, вентилираме, дезинфекцираме, да ги обзаведем с нови кутии, нови рафтове и да придобием тази минимално количество техника, която ще ни позволи да почистваме, овлажняваме и така да приготвяме филмите за съхранение в този чисто нов склад. "

През 2015 българското кино празнува стогодишнината си и София е обявена за столица на киното на ЮНЕСКО, но все още не е ясно дали ще се намерят пари за спасение на "българската визуална памет" от разлагане?

4AMTV