Начало / Новини / Календар / Презентация „Съвременно изкуство в Исландия“ и публична лекция на Могенс Якобсен (Дания)

Конферентна зала

Събитието се организира от Арт фондация ДОМА и Културния център на СУ.

ДОМА е международен фестивал на визуалните и перформативни изкуства, иницииран от Арт фондация ДОМА. Мисията на фондацията е да осъществява стойностни събития, привличайки повече публика към културата, изкуството, градската архитектура и развитие; да провокира културен обмен и взаимодействие между местни и чуждестранни автори; да обогатява българската културна сцена като поставя началото на една добра традиция, създавайки международна арт платформа.
Настоящото, трето издание на фестивала ДОМА представя за първи път изкуството и културата не на една държава, а на цял регион, състоящ се от пет държави, обединени под названието Нордика – имагинерна страна, съставена от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция. ДОМА Арт Фест 2015: Нордика ще се проведе в датите 28-ми май – 20 юни и ще представи отново многообразието на културните форми: инсталации, пърформанси, видео арт, пластики, дизайн, фотографии, графики, илюстрации, кино, литература, кулинария и музика.
Модулът ДОМА: Дискусии има за цел да срещне публиката с участващите художници и културни мениджъри от нордските страни, да създаде диалог и да представи изкуството в региона в по-широк контекст. Основен акцент в него тази година е дискусията за независимите арт пространства в България и Нордския регион.

Програма:

17:30 – 18:30
Презентация „Съвременно изкуство в Исландия“:
Част 1-ва: Разговор с Ракнeйдур Гестсдотир, Icelandic Art Center (Исландия)
Част 2-ра: Ерлинг Клингенберг и Сирра Сигурдардоттир, Kling & Bang, Рейкявик, Исландия
18:45 – 19:30
Публична лекция на Могенс Якобсен (Дания)