Начало / Новини / Календар / Премиера „Окото на Кантор“ в театър-лаборатория „Алма Алтер“

Tеатър-лаборатория „Алма Алтер“

По случай стогодишнината от рождението на Тадеуш Кантор и годината на полския театър, театър-лаборатория „Алма Алтер“ представя премиера на спектакъла „Окото на Кантор“ на 15 април 2015 г. от 19.30 часа.

Тадеуш Кантор е едно от имената, без които полският авангард не би имал своето влияние върху развитието на световната история на театъра – такава, каквото е днес. С изключителен размах той рисува картината на полския театър между живота и смъртта. Сакралното пространство на сцената се разпада, за да остави материята на живота в ръцете на своя художник.

DSC_0086_600x400

Актьорът е картина, снимка, в която зацикля онзи единствен миг на случване, тук и сега, но това „тук“ е нашето вътрешно пространство, а „сега“ е вече историческо, то вече се е случило и ще се случва, непрекъснато, зациклящо, до пълен разпад. Формата е съвършена, изчистена. Реалността деградира. Фотографията е негатив на живота.

„До този момент се опитвах да преодолея сцената. Но сега просто трябва да се откажа от нея. Това е! Просто изоставям мястото, чиято връзка с публиката е добре дефинирана. И в това търсене на новото пространство аз теоретично имам цялата реалност на живота на мое разположение.“

Т. Кантор

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Полския институт и Фонд „Научни изследвания“ към Софийския университет.

Режисьор: Николай Георгиев

Хореограф: Петя Йосифова

Светлинно оформление: Иван Иванов

С участието на: Виолина Иванова, Ирен Петрова, Георги Арсов, Марко Дженев, Петя Йосифова, Валерия Димитрова, Весела Радева, Георги Георгиев, Димитър Димитров, Николай Андреев, Илян Дайновски

POKANA_527x600