Начало / Новини / Календар / Представяне на сборника „Българският език и науката за него“

Заседателна зала 1, Ректорат

На 22 януари 2020 г. от 17.00 часа в Заседателна зала 1 ще бъде представен сборник с избрани съчинения на проф. дфн Василка Радева „Българският език и науката за него“. Събитието се организира от Факултета по славянски филологии на Алма матер.

За сборника ще говорят проф. дфн Татяна Славова, проф. д-р Иванка Гугуланова, проф. д-р Владимир Жобов, проф. д-р Петя Осенова, доц. Владислав Миланов и доц. Надежда Сталянова.

Включените в настоящия сборник текстове са доказателство за връзката между преподавателската и научноизследователската дейност на проф. Василка Радева. Те отразяват осъзнатата отговорност на езиковеда не само да изследва и обяснява езиковите факти и процеси, а да работи активно за изграждане и обогатяване на езиковата култура. Писани в различно време, представени пред различни слушатели или публикувани в различни издания, те носят духа на своето време. Изследванията на езиковите особености са свързвани с историята и развоя на българския език, със съдбата на неговите носители. Подчинени са на идеята, че езикът не може да се отдели от културата и историята на общността, която обслужва, и носят посланието, че страната ни не бива да се възприема "като туристическа дестинация, като ансамбъл за народни песни и танци, кукерски игри и родопски гайди". На нейната земя, запазила следи от древната си история, живее народ с многовековно минало, традиция и култура, съхранени в езика.

1