Начало / Новини / Календар / Представяне на сборник, посветен на 110-годишнината от рождението на акад. Димитър Косев

Заседателна зала 2, Ректорат

Събитието се организира от Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Сборникът – списание „Исторически преглед”, № 1-2 за 2014 г. - е посветен на 110/111 г. от рождението на нашия Учител, 70-годишнината на списанието, на което е един от учредителите, 145-годишнината на БАН, 125-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на възобновяване поредицата „Известия на Института за история”, създадена от Д. Косев.

Книгата включва три дяла: Библиография и интервю с Академика, изследвания по темите, които е разработвал и спомени на съвременниците му. Интервюто е от 1994 г. и е депозирано в Златния фонд на Българското национално радио. Изследванията бяха представени на Кръглата маса на 11 юни 2014 г. и на студентския семинар за Академика и неговите съвременници, проведена пак на 11 юни, в 23-та аудитория на Университета. В третата част - „Димитър Косев в спомените на съвременници”, са включени авторски текстове, също и спомени, събирани от някогашни студенти и хонорувани асистенти по Историография, всички членове на Историографски клуб „Академик Димитър Косев” с научен ръководител доц. д-р Елка Дроснева, учреден през 2002 г. в Историческия факултет на Софийския университет.

Сборникът ще бъде представен от проф.д.и.н. Илия Тодев, Директор на Института за исторически изследвания при БАН. Водещ на премиерата – доц.д-р Елка Дроснева, Исторически факултет, отговорен редактор на изданието.

DSCI0919_Kosev