Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата "София и балканската модерност. Белград, София, Загреб, Любляна, Сараево (1878 - 1914)"

Конферентна зала, Ректорат

Настоящото издание обединява изследванията на двама историци в една от слаборазвитите области на българската историческа наука, каквато е социалната и в частност градската история. В основата му стоят две наскоро защитени докторски дисертации, като сравнителното изследване на Белград и София от д-р Зорница Велинова и труда върху Загреб, Любляна и Сараево от д-р Ивайло Начев се представят на вниманието на читаля в едно книжно тяло с цел поставяне на разглежданите проблеми в широк балкански и европейски контекст.

Двете основни части разглеждат различни аспекти от развитието на столичния град в Югоизточна Европа през една интересна и динамична епоха, създала модели на модерен градски живот, много от които продължават да бъдат част и от нашето съвремие. Изследването търси отговори на редица проблеми на балканската модернизация, засягащи демографското, социалното, икономическото, градоустройственото и културното развитие на посочените столични градове, които в много отношения изиграват ролята на двигател на промените в балканските общества като цяло. Изданието е предназначено както за специалисти, така и за широката публика с интереси в хуманитаристиката.

Приносни са привлеченият разнообразен изворов материал и анализът на големи масиви статистически данни, което в комбинация с редица новаторски изследователски методи, прави предложения текст прекрасен модел за бъдещи изследвания в областта на градската история. Книгата представлява принос към модерното развитие на науката, а работата е равностойна част от европейското изследователско пространство.

1