Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата на Ангел Игов „Знамена и ключове: поетика на епиграфа“

Театрална зала, Ректорат

Културният център на Софийския университет и Катедра „Англицистика и американистика“ при Факултета по класически и нови филологии представят книгата „Знамена и ключове: поетика на епиграфа“ на Ангел Игов. За книгата ще говори проф. Албена Хранова.

Кой първи използва епиграф към свое произведение? Каква е ролята на епиграфите от антични поети, какво е мястото на епиграфите от съвременни автори? Имало ли е мода на епиграфа? Дали епиграфът казва нещо за смисъла на произведението, или препраща навън, към неговия контекст? „Знамена и ключове“ (Жанет-45, 2022) е изследване за приключенията на епиграфа, неговата форма, функциите му, употребите му“, пише за книгата Дарин Тенев. „Увлекателно написано и с вдъхновяващо внимание към детайла, то повежда из историята на английската и българската литература и я разкрива в непозната досега светлина. (...) Като стъпва върху огромна по обем литература. Ангел Игов предлага евристичен инструмент, за да отговори на тези и други въпроси и да разгърне своята интригуваща поети­ка на епиграфа.“

Ангел Игов е писател и преводач, главен асистент в Катедра „Англицистика и американистика“ при Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет. Автор е на романите „Кратка повест за срама“, „Кротките“ (отличен с Националната награда „Христо Г. Данов“ за художествена литература) и „Фини прахови частици“, както и на сборниците с разкази „Срещи на пътя“ и „К.“. Като преводач е двукратен носител на годишната награда „Кръстан Дянков“ на Фондация „Елизабет Костова“ за художествен превод от английски език. „Знамена и ключове: поетика на епиграфа“ е първата му монография.

Събитие във фейсбук

1-1