Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата "Медиите - между пазара и контрола" и дискусия на тема "Българските медии в танца с Мефистофел - кой печели и кой губи?"

Конферентна зала, Ректорат

Събитието се организира от Издателство BISFRIM, Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Факултета по журналистика и масова комуникация и Фондация „Комуникации и култура“. В дискусията ще вземат участие Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Светослав Терзиев.

През последните две десетилетия професията журналист у нас трайно се утвърди като опасно занимание. Изглежда ли тя безобидна за корумпираните политици, съмнителните бизнесмени, задкулисието? Какво се случва с онези, които се опитват да опазят достойнството и престижа на професията. След възхода на свободното слово и сериозната аналитична и разследваща журналистика в България през 90-те години на миналия век, днес виждаме печалните резултати от компромисите и сделките с властта, с новоизлюпения едър български капитал, с полуобразованото чиновническо съсловие и с все по-елементарните вкусове и предпочитания на публиката. Къде сме сега и докъде можем да стигнем?

1. Как свободното слово и независимата журналистика се превърнаха в стока с понижаваща се стойност и кой спечели от девалвирането им?

2. Как беше разигран и изгубен ли е най-важният актив на българските медии – доверието на аудиторията?

3. Кой спечели от разпродажбата на българските медии и канали за разпространение по уж пазарни правила на субекти с неясен произходна капитала, но удобни на властта и бизнес обръчите около нея?

4. Има ли съпротивителни сили гражданското общество, за да се справи с поръчковата журналистика и медиите - бухалки, да защити правото си на обективна и открита информация?

5. Какво се задава на медийния фронт? Ще устои ли качествената, авторската журналистика на изкушението на „леките“ жанрове в социалните мрежи? Кои са рисковете от подмяната на етичните стандарти в журналистиката и какво носят със себе си блогърската и влогърската вълна, роенето на тролове, ботове, робожурналисти и генератори на fake news?