Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата "И нека едната ръка знае какво прави другата" на Снежана Зарева-Гарфънкъл

Ресторант "Алма матер", Ректорат

На 15 юни от 17.00 ч. в ресторант "Алма матер" в Ректората на Софийския университет ще бъде представена книгата "И нека едната ръка знае какво прави другата" на Снежана Зарева-Гарфънкъл.

Книгата е мозайка от тематично сродни анализи на ключови, придобили класичност творби на художествената литература, като са търсени пресечните й точки с други полета – фолклор, психология, живопис, социология, история, всекидневен живот. Както може да се очаква от литературоведска книга с подобно заглавие – обърната парафраза на Евангелие от Матея – в нея ще се говори за съотносимост и диалогична осъзнатост на познавателните процедури – „лявата и дясната ръка“ на изследователя (а и на читателя) да са синхронизирани от някаква солидарна идея, независимо от различията в подходите.

Д-р Снежана Зарева-Гарфънкъл е дългогодишен преподавател по теория на литературата в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Като стипендиант на фондация „Фулбрайт“ заминава за САЩ, където изнася лекции в Пенсилванския университет (PEN) и в университета „Рътгърс“ („Rutgers“). Автор е на книгата „Ред и суматоха в литературната художествена творба“ и на докторската студия „Хуморът в българската литература от Освобождението до Първата световна война“, както и на редица статии, изследвания, литературни есета и критически рецензии. Участвала е в авторски телевизионни предавания, кръгли маси и дискусии, както и в образователни радиоцикли.

Zareva_Cover