Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата „Европа и Брекзит (Какво е бъдещето на Европейския съюз?)“ и дискусия на тема: „САЩ, Европейският съюз и Брекзит“

Конферентна зала, Ректорат

На 10 юли 2019 г. от 17.00 ч. в Конферентната зала в Ректората Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Издателство BISFRIM и Институтът за икономика и международни отношения организират представяне на книгата „Европа и Брекзит (Какво е бъдещето на Европейския съюз?)“ и дискусия на тема: „САЩ, Европейският съюз и Брекзит“ .

В книгата „Европа и Брекзит (Какво е бъдещето на Европейския съюз?)“ са представени анализи и прогнози на онова, което се случва около процеса на излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, стартирал с референдума от 26 юни 2016 г. На този референдум британските граждани трябваше да отговорят на въпроса „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?“. Крехкият превес на привържениците на т. нар. Брекзит отключи поредица от процеси, развиващи се не само в самото Обединено кралство и дори не предимно в пределите на Европейския съюз, а и далеч отвъд границите на стария континент. Един от логичните въпроси при осмислянето на тези процеси е накъде ще тръгне западноевропейската цивилизация оттук - насетне? Върху кого ще се стоварят по-тежките последици от процеса на раздялата – върху поданиците на Нейно величество или върху оставащите 27 страни-членки на Съюза? И в крайна сметка как ще се отразят тези събития върху пренареждането на световната „шахматна дъска“, което и без това се отдалечава все повече от утвърдените следвоенни правила на играта?

В дискусията ще бъде анализирана и ролята на САЩ в пренареждането на световната „шахматна дъска“, която става все по-многофакторна и непредвидима. Основният въпрос е ще съумее ли Европейският съюз без Обединеното кралство да продължи да поддържа ключовата си цивилизационна роля и какви са рисковете пред него оттук-нататък?

12