Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата ‘‘Човекът-актьор в театъра на Йежи Гротовски‘‘ на д-р Петя Йосифова

Театрална зала, Ректорат

На 18 април 2016 г., понеделник, в 19.30 ч. в Театър-лаборатория „Aлма алтер”, (Софийски университет, бул. „Цар Освободител“ № 15) ще се състои премиерата на книгата „Човекът актьор в театъра на Йежи Гротовски” на Петя Йосифова.

Книгата ще бъде представена от проф. д.н. Камелия Николова, ръководител на Катедра „Театрознание“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Организатори на събитието са Театър-лаборатория "Алма Алтер" съвместно с Полския институт в София и Сдружение „Забелски глас“.

Korica_Predstavqne kniga

Йежи Гротовски (1933-1999) е театрален режисьор, практик и теоретик на културата, педагог, автор на актьорски метод и един от най-големите театрални реформатори на ХХ век.

Гротовски се съсредоточава върху работата с актьора, формулира идеята за „тотален акт“, превръща театъра в лаборатория на актьорския метод. През 1965 публикува един от най-важните театрални манифести на XX век – Kъм бедния театър. Oтхвърляйки в театъра това, което не е необходимо за неговото съществуване, Гротовски оставя в него актьора и зрителя. По този начин стига до идеята за бедния театър, интегрална цялост, в която всичко се концентрира върху актьора.

Teaтърът на Гротовски е експериментална сцена, изследваща взаимоотношенията между сцената и публиката, която трябва да бъде активен участник в представлението. Успоредно с експериментите, свързани с пространствени решения в театъра, Гротовски развива идеята за „тоталния акт” – такъв вид творчески процес, в който оголеният актьор, черпейки от митове и архетипове, обединява общото и индивидуалното. Aктьорът в тоталния акт се оголва и стига до най-дълбоките пластове на психиката. Този феномен получава най-пълна реализация по време на съвместната работа на Гротовски с Ришард Чешлак в спектакъла „Непоколебимият княз“ (1965) и с цялата трупа в „Apocalypsis cum figuris” (1968/69). „Apocalypsis....” е смятан за най-цялостно реализиране на идеята за бедния театър.

Книгата „Човекът актьор в театъра на Йежи Гротовски“ живо дискутира революционното новаторство на Йежи Гротовски в необходимите контексти – социален, политически, религиозен.

Д-р Петя Йосифова е хореограф, специалист в областта на съвременния танц, зам.-директор на Театър-лаборатория „Алма алтер“. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Европейската танцова академия danceWEB във Виена. През 2015 г. защитава докторат „Драмата и драматизацията в театъра на Йежи Гротовски” в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.