Начало / Новини / Календар / Празничен Великденски концерт „Стабат Матер“ от Джовани Батиста Перголези

Аула

Софийският университет „Св. Климент Охридски” и тази година ще отбележи Светлия християнски празник с тържествен концерт в Аулата на Ректората - вече традиционно очаквано музикално събитие както за университетската общност, така и за жителите и гостите на столицата.

По покана на Културния център на СУ на 9 април, Велики четвъртък, изпълнители от два високопрофесионални камерни състава – Бароково трио „Афетуозо“ и „Кварто Квартет“ (носител на наградата Кристална Лира) – ще изпълнят цялостното произведение Стабат Матер от Джовани Батиста Перголези. Солисти ще бъдат Христина Василева, сопран, и Виолета Радомирска, мецосопран. Благодарение на любезната подкрепа на спомоществователя на събитието, г-н Алекс Нестор, публиката ще има възможност да посети концерта при вход свободен.

Stabat Mater” (1736 г.) е една от знаменитите религиозни творби на Перголези. Наричат я лебедовата песен на композитора, тъй като е написана в края на живота му (едва 26-годишен), специално за бдението на Разпети петък в чест на Дева Мария на Неаполитанското братство на рицарите на Сан Луиджи ди Палацо. Творбата на Перголези измества в службата едноименното произведение на друг голям италиански композитор, Алесандро Скарлати, писано девет години по-рано. Жан-Жак Русо определя въвеждащата част на произведението като „най-съвършения и въздействащ дует, композиран някога“.

С участието на:

Бароково трио „Афетуозо”

Христина Василева, сопран

Виолета Радомирска, мецосопран, гост

Димитър Маринкев, флейта

Йосиф Герджиков, клавесин

„Кварто Квартет”

Иван Пенчев, цигулка

Светлана Станчева, цигулка

Татяна Тодорова, виола

Димитър Тенчев, виолончело

За повече информация:

Културен център на СУ, тел.: 02 9308 53002 9308 530 / email: cultcentersu@gmail.com ; www.culturecenter-su.org

poster concert 2015