Начало / Новини / Календар / Пътуваща презентация EURAXESS - 2014

двора на Ректората

 

Пътуващата презентация EURAXESS пристига в София с богата информация за работни места и възможности за финансиране на студенти и млади изследователи.

 

Моля заповядайте на 28 март, петък, от 10:00 часа,
в Софийски университет „Св. Климент Охридски”,
на паркинга зад централна сграда, гр. София

Програма


Това е част от двумесечна обиколка в 29 града и 22 държави в рамките на кампанията „Европейски съюз: в помощ на изследователите при намиране на работа“.

 

Пътуващата презентация EURAXESS

дава тласък на научноизследователската кариера на млади учени

 

Автобусът на EURAXESS – Researchers in Motion ще пристигне в град София пред Софийски университет „Св. Климент Охридски“, на паркинга зад централна сграда (северно фоайе при лошо време) на 28 март в 10 часа с богата информация за работни места за изследователи и възможности за финансиране. EURAXESS кани студенти и изследователи, които са в началото на професионалното си развитие, на посещение през целия ден, за да разберат как да намерят работа в други страни и да получат достъп до финансиране.

Интерактивният автобус включва информационни терминали, където изследователите могат да разгледат уебсайта на EURAXESS и да качат автобиографии. Специалисти от EURAXESS ще бъдат на разположение, за да дадат разяснения за услугите и как те могат да бъдат използвани за намиране на работа и развиване на научноизследователска кариера. Посетителите ще могат да използват услугите и на професионален фотограф, който ще прави снимки за автобиографии.

Целодневната програма включва интерактивни сесии, в това число дискусии, които ще разгледат как да се подобрят условията за мобилност, както и допълнителен семинар на теми, свързани с човешките ресурси и Хартата и кодекса на ЕС за подбор на изследователи (Charter and Code for the Recruitment of Researchers).

Чрез инициативата EURAXESS студентите ще разберат как могат да намерят работа като изследователи в друга държава или да получат достъп до финансиране.

Тази спирка е част от двумесечна обиколка на EURAXESS в 29 града и 22 държави. На студентите и младите изследователи ще се предостави пряк достъп до услугите, предлагани от EURAXESS. Обиколката може да бъде проследена във Facebook или Twitter.

EURAXESS – Researchers in Motion е уникална инициатива. Тя предоставя на изследователите, които желаят да развиват кариера в Европа, достъп до пълна гама от информационни услуги и подкрепа. EURAXESS Jobs предлага портал, в който на едно място са събрани научноизследователски позиции из цяла Европа и извън границите й.

EURAXESS дава възможности на изследователите да направят избор между всички предлагани позиции. По този начин на работодателите се предоставя набор от първокачествени автобиографии, които могат да разгледат. EURAXESS Services предоставя безценни съвети и помощ на изследователи, които развиват кариерите си в друга европейска държава. EURAXESS Rights насърчава осигуряването на отлични условия на работа за изследователите из цяла Европа, а EURAXESS Links свързва изследователите в Европа с тези извън нея.

 

„Европейски съюз: в помощ на изследователите при намиране на работа“

 

Факти и цифри

  • EURAXESS е истинска общоевропейска инициатива и се подкрепя от 40 участващи страни из цяла Европа. Повече от 530 членове на персонала на EURAXESS предлагат персонализирана помощ в 260 центъра за услуги. В същото време уебсайтът предлага достъп от една точка до информация в различни страни.
  • До момента от EURAXESS е даден отговор на повече от 900 000 запитвания на изследователи. Те се отнасят главно до работа и възможности за финансиране, визи и условия за влизане, настаняване, училища, правни проблеми и социални осигуровки.
  • Посетителите на уебсайта на EURAXESS постоянно се увеличават. През 2013 г. е имало приблизително 950 000 отделни посетители и почти 9,6 милиона прегледа на страници.
  • През 2013 г. са публикувани повече от 40 000 обяви за работа.
  • Повече от 7 700 научноизследователски организации, компании, университети и МСП са се регистрирали в EURAXESS Jobs. 16 000 изследователи са предоставили своите автобиографии на евентуални работодатели, а 43 000 са се регистрирали.
  • Повече от 555 отделни организации от 37 държави приеха хартата и кодекса — крайъгълния камък на инициативата EURAXESS Rights. 176 от тях получиха значката „HR Excellence in Research“ на Комисията.

За допълнителна информация:

 

1