Начало / Новини / Календар / Отворени досиета - За тоталитаризма от първо лице /серия прожекции и разговори/

Театрална зала, Ректорат

Събитието се организира от Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” и Българска национална телевизия.

Кое прави човека способен да застане сам, с лице срещу една цяла система? Проектът на Българската национална телевизия има нелеката задача да отговори на този въпрос. Целта на документалната поредица „Отворени досиета” е да съхрани паметта за миналото, да потърси истини за него, истини, които правят пътя към бъдещото по-чист. Шест филма разказват болезнената история на шестима политически затворници. Показват отделната съдба, вплетена в механизма на комунистическия режим.
Проектът се опитва да „реконструира” паметта за събития между 50-те и 80-те годии на миналия век, търсейки човешката гледна точка в оценката им. Представя една „археология” на времето, на индивидуално човешкото му преживяване и изживяване.

Сценарист: Христо Христов
Режисьори: Димитър Коцев-Шошо, Николай Василев и Любомир Младенов
Продуцент: Катя Атанасова

poster-dosieta-2-Copy-634x789

В рамките на второто събитие ще бъдат представени епизодите:

„Отворени досиета: Алфред Фосколо“
(2014, 29 мин., реж. Николай Василев)

Филмът е центриран около фигурата на Алфред Фосколо, син на българка и французин, политически затворник, осъден през 1968 г. за разпространение на призив за присъединяване на България към европейската общност. Излежава присъдата си в най-големия затвор за политически затворници в Стара Загора. След излежаване на присъдата напуска България и се връща във втората си родина – Франция. Оттам организира успешен опит за напускане на България с фалшиви документи на своята съпруга. От Франция поддържа контакти със своите приятели – политически затворници в България. Помага на някои от тях да напуснат страната. Особено активен е през 1988-1989 г. в подкрепата на българи и турци (майските събития от 1989 г.), участници в съпротивата на режима. Малко известен факт е, че Фосколо е един от инициаторите да бъде написан втори том на бестселъра „Черната книга на комунизма”, в който е отделено значително място на репресиите на режима в България.

„Отворени досиета: Георги Заркин“
(2014, 25 мин., реж. Димитър Коцев-Шошо)

Животът на журналиста и писателя Георги Заркин, един от забравените и малко познати на обществото автентични антикомунисти и политически затворници, жестоко убит в Пазарджишкия затвор през 1977 г., е показан чрез разказа на неговия син Лъчезар Заркин. През 1966 г. Георги Заркин е арестуван, разследван и осъден на 6 години затвор за разпространение на анонимни позиви. В затвора получава още две вътрешни присъди, едната от които е за “вражески” стихотворения и е подложен на „усилено строг режим”. Държавна сигурност го разработва под псевдонима “ПРОКЛЕТНИК”, но не успява да го пречупи. След промените неговият син Лъчезар напразно търси правосъдие за убийството на баща си. Издава затворническото му творчество, за да запази паметта за делото му. Притежава уникални архивни материали от баща си, изнесени тайно от затвора. Що се отнася до личната му съдба – ДС принуждава майката на Лъчезар Заркин да се разведе с баща му, сред като е вкаран в затвора. По-късно, след 10 ноември 1989 г., Заркин-син се сблъсква с множество житейски трудности, предизвикани от стремежа да научи истината за убийството на баща си.