Начало / Новини / Календар / Откриване на изложба "Мисията". Дечко Узунов – акварел и фотоизложба

Фоайе пред Галерия „Алма Матер”, Северно крило, Ректорат

Изложбата се организира от Общинския културен институт Галерия-музей „Дечко Узунов”, Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” и Галерия „Алма Матер”. Официалното откриване ще се проведе на 16 април от 18.00 ч. във фоайе пред Галерия „Алма Матер”, Северно крило, Ректората на СУ. Изложбата може да бъде разгледана до 8 май 2015 г.

Изложбата е посветена на 50 години от избирането на Дечко Узунов за Председател на Съюза на българските художници, 70 години от избирането му за Ректор на Художествената академия и 116 години от рождението на художника.

В рамките на „Мисията” ще бъдат представени две изложби – документална фотоизложба за живота и дейността на Дечко Узунов, и самостоятелна експозиция от негови акварелни творби от периода между 60-те и 80-те години на ХХ век, в които са застъпени едни от любимите теми на изключителния художник – пейзажи, голо тяло и глави на моми.

„Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов... Допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство, запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции...“

проф. Аксиния Джурова

„Една от чертите на нашето изкуство, както и музиката, е международния му характер. Чрез него народите по-лесно постигат културно и духовно сближение.“

Дечко Узунов, 1936 г.

Дечко Узунов – професор, академик, Ректор на Художествената академия, Директор на Националната художествена галерия, Председател на Съюза на българските художници, Почетен член на чуждестранни академии, Почетен председател на AIAP /Международна асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО/, носител на множество високи национални и международни отличия и награди. По своя мащаб творчеството му надхвърля националните ни граници, като през 1999 г. ЮНЕСКО обявява Дечко Узунов за Световна личност на годината (по повод 100-годишнината от рождението на художника), с което достойно отбелязва мястото на българския творец и заслугите му.

МИСИЯТА 50 35 СУ PDFweb