Начало / Новини / Календар / Откриване на изцяло реконструираната 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет

272-ра аудитория, Ректорат

На 15 април 2015 г. в 18.00 часа ще бъде официално открита изцяло реконструираната 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 24 юли 2013 г. ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев, председателят на фондация „120 г. Юридически факултет на СУ “Св. Кл. Охридски“ и декан на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Сашо Пенов и изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова подписаха споразумение за ремонт и преоборудване на 272-ра аудитория, място, в което хиляди студенти на Софийския университет са получили своето образование.

Фондация „Америка за България“ предостави най-голямото дарение в размер на 1 200 000 лева. Фондация „120 години Юридически факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, учредена през 2012 г. по повод 120-годишнината на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, събра повече от 150 000 лева дарения от бивши студенти, преподаватели и фирми за финансиране на проекта. Софийският университет осигури 150 000 лева за реализацията на мащабното обновяване.

Фондация „Америка за България“ предостави архитектурно заснемане на залата и изготвения концептуален архитектурен проект за залата и фоайето от Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership Team от Ню Йорк. Автори на окончателния проект за цялостната реконструкция на 272-ра аудитория са архитектите от ZOOM АРХИТЕКТУРНО СТУДИО ООД.

Реконструкцията стартира на 4 юли 2014 г. Главни изпълнители са дружеството „ИСА 2000“ ЕООД, „Актив София“ ООД и „Тангра АВ“ ООД. Подизпълнители са Сдружение „Мондо България“ ЕООД и „Ниралекс“ ООД.

Проектът за цялостната реконструкция е основан на внимателен анализ на историята на 272-ра аудитория и визията на ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за нейното бъдеще. Съхраняването на духа на аудиторията чрез запазване на характерни елементи, пространствени решения и материали беше сред основните принципи на третиране на пространството. Изцяло са подменени всички инсталации, системи и елементи, които са физически остарели или не отговарят на действащите нормативни изисквания, а пространствата са подобрени и с обогатена функционалност. Осигурено е високотехнологично мултимедийно оборудване. Така 63 години след построяването й, 272-ра аудитория се превръща в съвременна зала в полза на студентите на Софийския университет и цялата академична общност.