Начало / Новини / Календар / Осмо поредно издание на играта на Биологическия факултет

Аула 239, Биологически факултет

Правила

ИГРАТА е състезание за студентите на Биологическия факултет. В него участват пет обора състоящи се от четирима играчи. Всеки отбор може да има не повече от двама студенти от една и съща специалност.

ИГРАТА представлява своеобразна викторина, в която въпросите са разпределени в три кръга. На въпросите се отговаря отборно. Всеки въпрос има само един верен отговор. За всеки верен отговор е предвиден определен брой точки. Отборът, събрал най-много точки от трите кръга, става победител в ИГРАТА и печели правото да се състезава на ФИНАЛА – куиз между факултетите на Софийския университет.

Всеки отбор разполага с бутон, при натискането на който се подава сигнал (светва лампа с различен цвят). Бутоните на петте отбора са свързани заедно в схема, която еднозначно определя в дадения момент кой бутон е натиснат първи. По този начин се определя кой отбор има право да отговори пръв на зададения от водещите въпрос. Тук се отчита освен знанието и бързата рекция на играчите.

the-GAME-logo

 

Първи кръг

Въпросите от първи кръг са с общобиологична насоченост. Въпросите са 17 на брой, по един от всяка катедра, включително Лаборатория по вирусология и се задават от водещите. На всеки въпрос са показани 4 възможни отговора, като само един е верен. Пред всеки отбор има 4 картонени карти с отбелязани възможните отговори (А, Б, В и Г). При задаване на въпроса, отборът избира буквата на правилния според него отговор, времето за това е 30 секунди. След изтичане на времето, отборите едновременно вдигат картите си и показват кой отговор са избрали. Ако отговорът е правилен на отбора се присъжда 2 точки. Ако нито един от отборите не даде правилен отговор, шансът за такъв се дава на публиката - ако някой от публиката знае правилния отговор, може да „спаси”, отбор по негов избор, тоест да се присъди 1 точкa на избрания от него отбор.

Далият верен отговор от публиката получава награда. След края на първи кръг се оповестяват временните резултати.

Игра с публиката - 1

След края на първи кръг се задават 5 въпроса към публиката, като на отговорилите правилно се раздават награди. В играта с публиката не могат да участват играчите от отборите.

Втори кръг

Въпросите от този кръг са със свободен отговор и са 10 на брой. Тук задаваните въпроси ще изискват по-задълбочени познания по предмети, изучавани от всички специалности. Въпросите ще бъдат разделени по един от следните категории – Цитология, Зоология, Ботаника, Микробиология, Генетика, Биохимия, Биофизика, Екология и опазване на околната среда, Физиология на растенията и Физиология на животните и човека. Ако нито един от отборите не даде правилен отговор, шансът за такъв се дава на публиката - ако някой от публиката знае правилния отговор, може да „спаси”, отбор по негов избор, тоест да се присъди 1 точкa на избрания от него отбор. Далият верен отговор от публиката получава наградата.

Игра с публиката – 2

След края на втори кръг се задават 5 въпроса към публиката, като на отговорилите правилно се раздават награди. В играта с публиката не могат да участват играчите от отборите.

Трети кръг

Всеки отбор изтегля по три препарата (приемат се отговори до семейство) – един препарат на снимка, два растителни и два животински препарата, които трябва да разпознае в рамките на 5 минути.

Докато отборите определят своите препарати се провежда

Игра с публиката – 3, състояща се от 5 въпроса.

За всеки познат таксон от препаратите се присъжда по 1 точка, за познат вид се присъждат 3 точки. За неправомерно подсказване от публиката, ще се отнема по 1 точка.

Награждаване

  • При играта с публиката отговоря първият, който е вдигнал ръка. Когато един и същ човек вдига ръка няколко пъти (повече от 2) се дава възможност на някой друг да отговори вместо него, ако няма, пак е той.
  • За верен отговор се приема написаният (и проверен от преподавател) отговор от организаторите. Не се допуска спорене за верните отговори и изпросване на точки или предложения за подкуп. :D
Плакат-ИГРАТА