Начало / Новини / Календар / Онлайн семинар, посветен на Африка, с гост-лектор проф. Адейнка Акинсулур-Смит

Онлайн, Мудъл

Специалност "Африканистика" към Факултета по класически и нови филологии започна серия онлайн семинари, посветени на Африка, с български и чужди гост лектори. Първият семинар се проведе на 19 март. Всеки месец ще бъдат представяни различна страна на фокус или тема, която е значима за континента, като цяло.

През април ще се проведат две срещи с две дами, отличени специалисти и изследователи в своята област: Адейнка Акинсулур-Смит и Фриедерике Бубензер.

На 8 април от 15.30 ч. гост лектор ше бъде професор Адейнка Акинсулур-Смит. Професор Смит ще ни представи интересен казус от нейната практика в Сиера Леоне - "The Youth Readiness Intervention: A Collaborative Model for Building Mental Health Capacity in Post Conflict Settings" и ще ни разкаже за нейния личен опит и предизвикателсвата, с които се е сблъскала в работата си с младежи от Сиера Леоне, които принудително са участвали във военните конфликти там.

mail2_medium-1

Нейните корени са от Сиера Леоне, но е израснала и работи в Ню Йорк.Тя е професор в катедрата по психология в City College of New York and the Graduate Center (CUNY). От 1999г. работи с бежанци, с жертви на изтезание и насилие, и уязвими лица от цял свят, в най-голямата програма в Америка за жертви на изтезание и наисилие, в клиниката Bellevue, в Ню Йорк. Професор Смит е участвала в международни разследвания на правата на човека в Сиера Леоне, заедно с Мисията на ООН в Сиера Леоне, служила е в Международния наказателен съд, като експерт по посттравматичното стресово разстройство и престъпленията основани на пола. Участвала е в различни експертни групи, включително и в работната група на Американската психологическа асоциация за психологическия ефект на войната върху деца бежанци и техните семейства. Има многобройни научни публикации свързани с психичното здраве на мигранти, бежанци, обрязани жени, както и изследвания свързани с психологическите ефекти на войната върху деца и младежи.

На 13 април 2021 г. от 16.00 ч. гост лектор ще бъде Фриедерике Бубензер изследовател и ръководител в програмата за Правосъдие и изграждане на мира, в Института за справедливост и помирение в Кейптаун, Южна Африка.

Всички срещи с международни лектори са на английски език, без превод на български и ще продължат около час. След презентацията са предвидили между 15 и 25 минути за въпроси и дискусия с лекторите.

За повече информация, може да пишете на deniza@uni-sofia.bg