Начало / Новини / Календар / Научна конференция на тема „Тримата срещу потъпкването на чехо-словашката пролет“

Конферентна зала, Ректорат

На 11 януари 2019 г. в Конферентната зала в Ректората от 9.30 ч. ще се проведе научна конференция, посветена на 50-годишнината от протеста на Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев срещу агресията в Чехословакия от лятото на 1968 г.

Събитието се организира от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института за изследване на тоталитарните режими – Прага, Института по история към Словашката академия на науките, Чешкия център в София, Атлантическия съвет на България и инициативния комитет в състав: Александър Димитров, доц. д-р Стефан Дечев, гл. ас. Димитър Атанасов, Кирил Чуканов, Димитър Бочев и Ангел Филчев.

През есента на 1968 г. трима студенти историци - Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев решават да се противопоставят на нахлуването на армиите на държавите от Варшавския договор. Те изработват две серии позиви. Текстът на първата, която бива разпространена без остатък, гласи: „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР“. Посланието на втората, която остава неразпространена поради залавянето им, е: „Петима съветски комунисти направиха демонстрация на Червения площад. Какво направи ти!“. Техният жест е безпрецедентен. В условията на тоталитарен режим и действащ репресивен апарат, на фона на все още живия спомен за „лагерите на смъртта“, три момчета, на прага на 20-те си години рискуват всичко: студентство, кариера, семейство, свобода, шанс за приличен живот.

На 29 октомври тримата са арестувани и откарани в Централния софийски затвор. В следващите дни и месеци те се оказват изоставени от всички. Състудентите им се дистанцират от случилото се, макар не един и двама да са наясно с позициите им. Проведени са комсомолски събрания, дирижирани от първичната партийна организация на специалност „История“ на Софийския университет, на които действията им са осъдени. На второто от тях двама – Александър Димитров и Валентин Радев са доведени остригани, порицани са публично, а накрая са изключени.

На 11 януари са произнесени присъдите – 5 години за Генов, 3 за Димитров и 2 за Радев.

Тримата ще останат завинаги в историята на антитоталитарните движения. От тях единствен жив днес е Александър Димитров. Той, заедно със своите покойни съмишленици, бяха наградени с държавни отличия от Чешката Република и Словашката република.

Програма на конференцията