Начало / Новини / Календар / Най-доброто от „Ателие“

БНТ 2 от 13:00 часа

БНТ Свят от 23:55 часа

В следващите няколко седмици ще отбележим 5-годишния юбилей на „Ателие“ – документална поредица за изкуство и култура, като излъчим някои от най-емблематичните си филми!

Един от най-запомнящите се епизоди на „Ателие“ от 2012 година е свързан с пътуването на екипа ни в Лондон по време на Културната олимпиада.

Олимп-1 (1)

Екип на студентската телевизия „Алма матер“ пътува заедно с петима млади български изпълнители по време на Олимпиадата през 2012 година, за да заснеме документален филм за техните преживявания.Известният британски диригент Ричард Фростик посети страната ни месеци преди Олимпиадата през 2012 година в Лондон, за да проведе прослушване сред десетки възпитаници на българските музикални училища. Измежду множеството таланти той избра две момичета и три момчета от НМУ „Любомир Пипков“. С подкрепата на Британски съвет 5 български деца се включиха в хора „Гласове на младежката музика“ (Youth Music Voices), който по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон пя в Кралската опера в Ковънт гардън, на новопостроения олимпийски Велодрум за състезанията по колоездене, на главната сцена на площад Трафалгар и други. Хорът включваше над 100 от най-талантливите британски младежки гласове, но по идея на диригента Ричард Фростик към него се присъединиха още 10 младежи от други държави – петима от Бразилия, а другите пет – от България. Това бяха Преслава Златева (18г.), Мирела Александрова (18г.), Николай Митов (19г.), Фикрет Фикрет (16г.) и Александър Митев (18г.). Преслава, Мирела, Миколай и Александър са със специалност класическо пеене, а Фикрет – поп и джаз пеене.

Олимп .-2