Начало / Новини / Календар / „Моята Испания“ - Изложба на Виолета Гривишка

Галерия "Алма матер"

Експозицията е в рамките на събитията, посветени на 55-годишнината от създаването на специалност "Испанска филология" в Софийския университет. Официалното откриване е на 26.10.2016 г. от 19.00 часа и може да бъде разгледана до 9.11.2016г.

В продължение на дълги години част от картините на Виолета Гривишка-Танева са свързани с Испания. Нейният интерес, породен от неколкократните й посещения там, е насочен както към пейзажите и природата, така и към културата на тази страна. Художничката се стреми да открие и пресъздаде онова характерно светоусещане и исторически насложили се духовни взаимовръзки, които сродяват народите на България и Испания.

В моята страна – казва Виолета Гривишка – ме вълнува богомилството като християнско учение, залегнало в знанията, нравствеността и добродетелността на всеки човек. В Испания почувствах и открих следи и паметници с подобна стойност. Следовниците на такива идеи са допринесли за европейското възраждане.

В изложбата „Моята Испания” са представени 35 картини на Виолета Гривишка-Танева, вдъхновени и посветени на Испания.

Виолета Гривишка е родена в Плевен. През 1962 г. завършва Художествената академия в София, специалност Графика. От тогава до днес работи в областта на графиката, живописта, керамиката, екслибрисите, сценографията. Участвала е в множество международни изложби и форуми в Париж, Сао Паоло, Ню Йорк, Берлин, Банска Бистрица, Бразилия, Чехословакия (където получава награда за гравюра върху дърво), Япония, България. Има над тридесет самостоятелни изложби в страната и чужбина, сред които е и изложбата й за богомилите, състояла се в сградата на Народното събрание в София. В Испания самостоятелни нейни изложби са представяни в Мадрид, Хихон, Кастельон, Овиедо и други градове.

exhibition_VG_2

 

***