Начало / Новини / Календар / Международна научна конференция по повод 30-годишнината на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев"

Ректорат

От 2 до 4 юни 2016 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе международна научна конференция „Културни мостове. Минало и съвремие“. Тя се организира съвместно с Академия „Амброзиана“ и Класа по славистика и е посветена на 30-годишнината от създаването на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ (ЦСВП), който е самостоятелно научно звено в структурата на Алма Матер. Откриването й е на 2 юни от 9.30 часа в Аулата на Университета.

PLAKAT

 

В конференцията ще участват изтъкнати медиевисти от различни страни на Европа, Северна Америка и Азия. В юбилейния научен форум ще вземат участие общо 66 учени (50 българи и 16 чужденци). Сред тях могат да се видят имената на всепризнати авторитети като акад. Цветан Грозданов (председател на МАНУ), акад. Васил Гюзелев, чл.-кор. проф. Аксиния Джурова (дългогодишен директор на ЦСВП), проф. Петер Шрайнер (бивш председател на Международната асоциация за византийски изследвания), монс. Франческо Браски (директор на Класа по славистика към Библиотека Амброзиана-Милано), проф. Михаил Бибиков (Институт по всеобща история, РАН), проф. Владимир Вукашинович (Председател на Синодалното издателство на Сръбската православна църква), д-р Юми Ниномия от Университета Сока, Токио и др.

 

Заседанията ще продължат два последователни дни (2 и 3 юни) в няколко секции, отразяващи разнообразните тематични полета в този медиевистичен форум: история, археология, литература, филология, изкуствознание, архивно и културно наследство.

 

По повод юбилея на ЦСВП на 2 юни в Университетската библиотека ще бъде открита изложбата „Спасени книги“. Тя включва ръкописи от сбирката на библиотека „Елена и Иван Дуйчеви“, постъпили след основаването й най-често в резултат на дарения и откупки, осъществени чрез целеви дарения на Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“. Представени са възможностите на консервационно-реставрационната лаборатория на ЦСВП.

 

Благодарение на гостоприемството на Величкия епископ Сионий, игумен на Троянската света обител, последният ден (4 юни) е замислен като изнесено заседание в манастира, което е добра илюстрация на традиционните и ползотворни връзки на ЦСВП с Българската Православна Църква. По време на това посещение, официално ще бъдат предадени 19 броя ръкописни книги собственост на Троянския манастир, които сътрудници на ЦСВП обработиха научно, изготвиха техен опис, извършиха дигитализацията им, както и консервационна дезинфекция като бе изготвено и предложение за реставрация.

Програма