Начало / Новини / Календар / Международна научна конференция на тема „Империи, граници, политики (ХІХ – началото на ХХ век)”

Конферентна зала, Ректорат

На 27 февруари 2015 г. в 9.30 часа в Конферентната зала на Ректората започва Международна научна конференция на тема „Империи, граници, политики (ХІХ – началото на ХХ век)”. Форумът се организира от Историческия факултет на СУ и от Програма „Регионални изследвания” на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер” и е посветен на 145-годишнината от издаването на фермана за Българската екзархия.

В конференцията участват историци от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, от Московския държавен университет „М. В. Ломоносов”, от Историко-философския факултет на Белградския университет, от Университета в Нови Сад, от Института по славянознание на Руската академия на науките, от Института по Балканистика с център по тракология на Българската академия на науките и от Университета за национално и световно стопанство.

Акцент на научната среща е фокусът върху събития, процеси и личности от междуимперското политическо и културно пространство на/в границите на Османската, Руската и Австрийската империи през дългия ХІХ век. Работни езици на заседанията с български, руски и сръбски.

Конференцията е съпътствана и от две академични лекции. Първата е на тема „Университетская болгаристика в России: традиции и проблемы современности” и ще се проведе в Конферентната зала на 27 февруари от 17.30 часа. Лектор е доц. д.и.н. Олга Дубовик от Московския държавен университет.

Втората лекция е на доц. дин Ирина Макарова от Института по славянознание на Руската академия на науките. Тя ще започне от 12.30 часа на 28 февруари в Конферентната зала на Ректората и е на тема: „Российские диаспоры Дунайского вилайета”.