Начало / Новини / Календар / Международна конференция „Да пишеш на френски“

Конферентна зала, Ректорат

На 9 и 10 декември 2019 г. Софийският университет „Св.Климент Охридски“ ще бъде домакин на Международната конференция „Да пишеш на френски“, организирана в партньорство с Международната организация на франкофонията и Асоциация „Българска книга“. Събитието обединява писатели, изследователи и университетски преподаватели около темата за избора да се пише на езика, който не е роден на авторите. Именно тези писатели обогатяват това литературно поле, въвеждайки нови теми и пресътворявайки френския език. Конференцията разглежда тяхното позициониране спрямо френския език, в който те не са били „поканени“, а който е бил наложен на тях и техните предци.

В конференцията участват писатели, университетски преподаватели, учени и дипломати от 17 страни от петте континента. С нея се отбелязва началото на седмото издание на „Софийски международен литературен фестивал“ 2019.

Публичните лекции на 9 декември от 17:00 в Аулата на Софийския университет „Св.Климент Охридски“ на виетнамската писателка Анна Мои и мароканския автор Махи Бинбин в рамките на конференцията „Да пишеш на френски“ ще поставят официалното начало на седмия „Софийски международен литературен фестивал“.

Виетнамката Анна Мои е родена в столицата на Южен Виетнам – Сайгон. След като завършва гимназия, тя се мести да живее във Франция, където започва да учи история с намерението да стане журналист. През 1992 г. се завръща в родния си град, който вече се нарича Хошимин. Именно тогава започва да пише на френски, нейният „втори майчин език“. В творчеството си тя съчетава западната и източната култура, говори за войната, за виетнамската жена, за Виетнам като френска колония.

Махи Бинбин е марокански романист и художник. Той има шест романа, преведени на различни езици. Роден в Маракеш, Бинбин се мести да живее в Париж през 1980 г., за да продължи да изучава математика. Между 1994 и 1999 г. емигрира в Ню Йорк. Книгите му са отличавани с различни награди и номинации, а негови картини са част от постоянната колекция на музея „Гугенхайм“ в Ню Йорк.