Начало / Новини / Календар / Международна конференция „Балканските езици, литератури и култури. Дивергенция и конвергенция”

Аула, Конферентна зала, Приемна зала на ИРЦ, Ректорат

Конференцията е посветена на 20-годишнината на специалност „Балканистика”, Факултет по славянски филологии, СУ „Св. Климент Охридски”. Тържественото откриване е на 30 май 2014 г. от 9.30 часа в Аулата на СУ.

Организационен комитет: проф. дфн Петя Асенова, проф. дфн Румяна Л. Станчева, гл. ас. д-р Мая Александрова, гл. ас. д-р Фотини Христакуди, ас. д-р Ектерина Търпоманова. Работните езици на конференцията са български, английски, френски, руски, немски.

В специалност „Балканистика” се подготвят специалисти по балкански езици и култури. Обучението е в 10 семестъра и задължително завършва с магистърска степен. Осъществява се в три блока дисциплини: филологически (езиковедски и литературоведски); исторически и културно-исторически; приложно-езиков.

Студентите в тази специалност се запознават с духовната култура и историята на балканския регион от античността до най-ново време, както и с литературите на балканските народи. Те усвояват практически езиците, които заедно с българския образуват балканския езиков съюз (албански, гръцки и румънски). Широкопрофилното образование открива пред студентите – балканисти повече възможности за професионална реализация, а специалността им дава както богата обща култура, така и конкретни знания.

Магистрите по балканистика са широкопрофилни специалисти с успешно професионално осъществяване, като се ценят особено техните комбинирани знания по балкански и международни езици. Без допълнителна квалификация и с минимална професионална адаптация те са конкурентноспособни на вътрешния и европейския трудов пазар. Абсолвентите на специалността се реализират като научни работници в институти на БАН, преподаватели в СУ и в други университети в страната, журналисти в БТА, в държавни и частни телевизии и в периодичния печат, преводачи към ЕС, говорители в албанската и гръцката редакция на Българското радио, служители в чуждестранни фирми, преподаватели в средни училища по гръцки и румънски език, преводачи.

Програма на коференцията можете да видите тук