Начало / Новини / Календар / Международна блиц-конференция „25 години общ съд на Европейския съюз“

Международната магистърска програма „Право на ЕС” на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира за трети пореден път Дни на европейското правосъдие в България на 15 и 16 април 2014 г. Събитието се провежда по повод Деня на юриста и 25-годишнината на Общия съд на ЕС.

В рамките на събитието на 15 април 2014 г. в 17.00 часа в Аулата на Софийския университет ще се проведе Международна блиц-конференция „25 години общ съд на Европейския съюз“, която е едно от най-мащабните събития в Европа, свързани с отбелязването на годишнината.

В конференцията ще вземат участие вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова, посланикът на Република Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, съдията в Общия съд на ЕС Марияна Кънчева, заместник-председателят на Върховния административен съд и председател на Асоциацията на българските административни съдии Боян Магдалинчев.

Събитието се организира от единствената в Централна и Източна Европа Международна магистърска програма „Право на ЕС” – съвместна програма на Юридическия факултет на СУ и на университета на Нанси, Франция, с участието на университетите на Брюксел, Люксембург и Страсбург. Програмата се осъществява за девета поредна година и в нея са преминали подготовка вече над 500 юристи, сред които над 100 съдии, над 50 прокурори, представители на държавната администрация, над 150 адвокати, следователи, нотариуси, юрисконсулти.

По време на конференцията ще бъде представен сборникът „Лекции на съдиите от Общия съд на ЕС”. В изданието са включени лекциите на седем съдии от Общия съд, които участваха в първото в историята посещение в България на официална делегация на Общия съд на ЕС в Люксембург начело с председателя г-н Марк Йегер и днешния зам.-председател Хайки Канинен. Посещението се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова и по случай 60-ата годишнина на Съда на ЕС и 120-ата годишнина на Юридическия факултет на СУ.

В рамките на конференцията ще бъде представен и том IV от поредицата на Юридическия факултет на СУ „Лекции на Международната магистърска програма „Право на ЕС“. Изданието, автор на предговора на което е вицепрезидентът г-жа Маргарита Попова, е четвъртото от поредицата лекции на програмата и общо 25-о в уникалната българска серия „Библиотека „Студии по Европейско право”, създадена от доц. д.ю.н. Атанас Семов и ръководения от него Институт по Европейско право, който тази година също отбелязва своята 10-годишнина.

Събитието ще продължи в 18.30 часа на 15 април 2014 г. и от 17.00 часа на 16 април 2014 г. в Конферентната зала на Софийския университет, където ще се проведе лектория „Европейското правосъдие“, посветена на различни аспекти на правото на ЕС и съдебната практика на Съда на ЕС.

В лекторията ще участват:

Марияна КЪНЧЕВА: съдия в Общия съд на ЕС. Завършва право в Софийския университет (1979-1984); магистратура по европейско право в Института за европейски изследвания към Брюкселския свободен университет (2008-2009); специализации по икономическо право и по право на интелектуална собственост; стажант-съдия в Софийския окръжен съд (1985-1986); правен съветник (1986-1988); адвокат в Софийската адвокатска колегия (1988-1992); генерален директор на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус при Министерство на външните работи (1992-1994); практика като адвокат в София (1994-2011) и в Брюксел (2007-2011); арбитър в София при уреждането на търговски спорове; участие в изготвянето на различни законодателни актове в качеството на правен съветник в българския парламент; съдия в Общия съд от 19 септември 2011 г.

Juan Ignacio Signes de Mesa: Доктор по право от Университета Complutense de Madrid, специализирал в Collège d’Europe de Bruges и в Harvard Law School. Автор на множество публикации в материята на правната защита на конкуренцията в ЕС. Преподава в Universidad Pontificia ICADE de Madrid и в Université de Nancy. Адвокат в адвокатските колегии на Мадрид и Ню Йорк. Референт в кабинета на съдия Марияна Кънчева в Общия съд на ЕС.

Charles-Henry Massa: Доктор по право (интелектуална собственост) в Institut Universitaire Européen (IUE) de Florence. Завършил право в Université de Liège, Белгия, и магистратури по право (LL.M.) в Cambridge University (Trinity Hall) и в Harvard Law School. Специализирал право на интелектуалната собственост и асистент в ULB и Facultés Universitaires Saint-Louis (FUSL) de Bruxelles по правна защита на конкуренцията и на интелектуалната собственост. Адвокат в адвокатската колегия на Брюксел. Референт в кабинета на съдия Марияна Кънчева в Общия съд на ЕС.

Nicolas Triart: Доктор по право от Университета на Aix-Marseille с дисертация на тема „Ролята на Съда в отношенията между съюзното и международното право”. Завършил Юридическия факултет на Университета на Aix-en-Provence, има магистратура по право на ЕС, специализирал е в Academy of International Trade Law de Macau. Преподава институционно и материално право на ЕС в Юридическия факултет на Aix-en-Provence и е редактор в European Law Journal. Специалист по външни отношения на ЕС, право на конкуренцията и процесуално право на ЕС. Референт в кабинета на съдия Марияна Кънчева в Общия съд на ЕС.

Florence Giorgi: Доктор по право от Université du Luxembourg с дисертация на тема „Приносът на конституционния плурализъм за конституционализацията на ЕС – пледоария за теоретично обновление”. Магистър по право на ЕС от Факултета по правни и политически науки на Aix-en-Provence (Aix-Marseille Université, France) с най-висок успех. Специалист и преподавател по конституционно и сравнително конституционно право, защита на основните права и право на ЕС (институционно, материално и процесуално). Работи като изследовател към Университета на Люксембург. От 2010 г. е референт на генералния адвокат Паоло Менгози в Съда.