Начало / Новини / Календар / Литературно четене на поезия на Силвия Чолева

Театрална зала на СУ, вход откъм бул. „Цар Освободител“

За стихосбирката ще говорят Иван Теофилов и Ани Илков.

В новата поетична книга на Силвия Чолева с метаморфозното заглавие „От небето до земята“ се изправя една зряла и самоосъзната личност с умението да спазва деликатна дистанция между своя и лирическия Аз. Една поезия, потопена в езика, с вкус към детайла, с нелекия път на тревожното съществуване и личностното отстояване и с вяра в човешкото самопостигане.

Иван Теофилов

Респектиран съм от зрелостта на книгата. Измежду всички нас Силвия е най-близкият ученик по поезия на Иван Теофилов. В този смисъл за мен заглавието на тази книга е факт, че „сетивата вдъхновяват“. Поезията на Силвия − също.

Ани Илков

Силвия Чолева (1959, София) е писател, издател и журналист. Има публикувани шест стихосбирки – последната „От небето до земята“ (2015), две книги с фрагменти, един роман и книга с разкази, една пиеса и две радиопиеси. Поезията й е превеждана на различни езици. Носител на Националната награда за поезия „Иван Николов”, Наградата „Хр. Г. Данов” за представяне на българската литература, почетен знак „Златен век“, печат на Симеон Велики на Министерство на културата и др. Работи в Българско национално радио, програма „Христо Ботев”, където води предаване за култура. През 2012 г. заедно с Иглика Василева и Калоян Игнатовски основава Издателство за поезия ДА.

OtNebeto-doZamiata