Начало / Новини / Календар / Лицата на науката - Проф. Даниела Колева: Война и дипломация на терена на паметта

Онлайн

Ден на Европа или Ден на победата? От години проф. Даниела Колева, ръководител на катедра “История и теория на културата” в Софийския университет, изследва представата за 9 май и една конкретна нейна проява: шествието “Безсмъртен полк” в Русия и отгласът му у нас. В онлайн лекцията си за “Лицата на науката” тя проследява трансформацията на тази местна инициатива в “глобална” и новите значения, послания и цели, които придобива в различни контексти - включително българския. Гледайте я от 16.30 ч. на 30 април 2022 г. и след това.

"Лицата на науката” е серия от видеолекции, в които видни учени от Софийския университет представят работата си за широка аудитория. Вижте и останалите лекции от поредицата и последвайте каналите на Културния център във Фейсбук и YouTube за следващите.

ThefacesOfSience_D_Koleva

Проф. Даниела Колева е културолог с интереси в областта на устната история, всекидневието и антропологията на социализма и един от най-видните изследователи на паметта ни за него. В книгата си “Белене - място на памет” тя събира резултатите от едно от най-мащабните теренни изследвания, свързани с лагера на остров Персин. Последната й книга - "Памет и справедливост. Лични спомени и публични разкази за комунизма", излезе през 2020 г.

Линк за YouTube: https://youtu.be/g-dpKwKCD9I

Линк във Фейсбук: https://fb.me/e/2ijotvmxu