Начало / Новини / Календар / Лицата на науката: Доц. Алексей Кальонски: Историята между реконструкцията и деконструкцията

Онлайн в каналите на Културния център и на неговия сайт: https://fb.me/e/2ou0XA6t8; https://youtu.be/1jGljaE_IbA ; https://bit.ly/3NBYwcu

На 2 април 2022 г. от 16.30 ч. в онлайн каналите на Културния център ще се проведе следващото издание на "Лицата на науката". В него доц. Алексей Кальонски от Историческия факултет на Софийския университет прави опит за представяне на историята като научна дисциплина и поле на постоянен дебат за миналото в контекста на неизбежните филтри на съвременността.

ThefacesOfSience_AlekseyKaliovski_HD

Алексей Кальонски е доцент в катедрата по Нова и съвременна история към Исторически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бил е специализант и лектор във Франция, Норвегия и Турция. Преподава история на Русия, Евразия и Източна Европа, история на Османската империя, история и култура на малцинствени групи, миграции и номадски общества. Автор е на около 40 статии и студии, публикувани на български, английски, турски и гръцки език, и на три книги: Юруците, София: Просвета, 2007 (второ допълнено и преработено издание на английски език: Yürüks in the Ottoman Balkans, Sofia: American Research Center in Sofia/Gutenberg, 2020); „Възродителният процес“. Мюсюлманските общности и комунистическият режим: политики, реакции и последици. София: CIELA, 2008 (съавтор Михаил Груев); Communities, Identities and Migrations in Southeast Europe. Collected Articles. Sofia: Anamnesis, 2014 – www.anamnesis.info.

"Лицата на науката” е серия от публични видеолекции, в които видни учени от Софийския университет представят работата си за широка аудитория. Вижте и останалите лекции от поредицата в плейлиста и ни последвайте:

https://youtube.com/playlist?list=PLjsfIqe4Uhm6gKMjag9cm-4On-UJpWEqI

https://www.facebook.com/watch/CultureCentreSU/446003217159763/

Събитието във Фейсбук