Начало / Новини / Календар / Лекция на Марек Милер на тема: „Репортажът след Капушчински”

ФЖМК, ул. „Московска“ 49, зала №16

Лекцията засяга същността на творчеството на Ришард Капушчински, творчеството на неговите предшественици, сред които Ханна Крал и Кшищоф Конколевски, експериментите на Лабораторията за репортаж и натрупания опит в областта на полифоничността на литературата на факта. Модератор ще бъде д-р Марин Бодаков.

Лекцията ще бъде придружена с прожекция на откъс от документалния филм „Ришард Капушчински”, заснет от Марек Милер.

Представяне на българското издание на книгата „Писането. С Ришард Капушчински разговаря Марек Милер” (изд-во СОНМ, превод: Благовеста Лингорска).

Марек Милер – репортер, социолог, преподавател във Факултета по журналистика, информация и библиология на Варшавския университет. Основател на Лаборатория за репортаж – център за експерименти и изследвания в областта на екипната работа върху текста, мултимедийното разказване на темата, изследване на пространството между журналистиката и писането. Създател на метода полифоничен документален роман. Автор на книгите: „Reporterów sposób na życie”, „Arystokracja”, „Europa wg Auschwitz-Lizmanstadt Ghetto”, „Papież i generał”, „Писането. С Ришард Капушчински разговаря Марек Милер” (българско издание, 2018).

Организатори: Полски институт в София съвместно с Филологическия факултет на Великотърновския университет и Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет.

MarekMiller_poster