Начало / Новини / Календар / Лекция на Емилия Занкина на тема „Популизъм и лидерски партии: аналитичен поглед върху България”

Aудитория 224 (зала „Америка за България“), Ректорат

Събитието е част от цикъла лекции на Висшия институт за изследвания „Балкански – Паница”.

Емилия Занкина е главен асистент в Американския университет, където преподава политически науки и обществена политика. Завършила е докторат по международни отношения в Питсбъргския университет и е специалист по руски и източно-европейски науки. Последните й изследвания се фокусират върху три теми – популизъм, реформа на публичната администрация и полова равнопоставеност и репрезентативност в политиката.

Лекцията се основава на предишни проучвания, публикации и предлага нова концептуализация на популизма. Главният аргумент е, че популизмът може да се разглежда като политическа стратегия за намаляване цената на инвестиране в политиката чрез употребата на неформални канали, които спомагат за „директни” и „бързи” действия. В този смисъл популизмът (или употребата на такава политическа стратегия) допринася за появата и развитието на лидерски (персоналистични) партии, които по дефиниция имат силен лидер и слаба организационна структура, поради което са по-скоро организации, където решенията се вземат еднолично вместо от много участници. Българският контекст се използва, за да илюстрира надигането на популизма и лидерските партии в Европа, както и за фон, на който да се приложи предложената нова аналитична рамка.