Начало / Новини / Календар / Лекция на Димитър Л. Балабански на тема: „Нова европейска лаборатория за ядрени изследвания с интензивна светлина и ярък гама-лъч в Букурещ“

23 аудитория, Ректорат

Събитието е част от цикъла лекции на Висшия институт за изследвания „Балкански-Паница“.

Ще бъде представен проектът за европейска лаборатория за ядрени изследвания с мощни лазери и ярък гама-сноп, който се финансира чрез европейските структурни фондове по програмата за регионално развитие. Лабораторията се изгражда в предградието на Букурещ, Магуреле, на 45 км от Русе, и е част от европейския инфраструктурен проект за изследвания със свръхмощни лазери ELI (Extreme Light Infrastructure), чиято цел е генериране и използване на свръхмощни и изключително къси импулси кохерентна светлина. Ще бъде дискутирана научната програма на лабораторията в Магуреле, която е в процес на подготовка, както и различните научни инструменти, който са в процес на изграждане.

Д-р Димитър Балабански е старши изследовател I клас в Националния институт по физика и ядрено инженерство „Хория Хулубей“ в Магуреле, Букурещ, Румъния. В екипа, който изгражда новата европейска лаборатория ELI-NP, ръководи направление „Ядрена физика и приложения с високоинтензивни снопове гама лъчи“. Завършва висше образование по инженерна физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1980 г. Работи над дисертацията си в Изследователския център в Юлих, Германия. Хабилитира се през 1996 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където е доцент до 2003 г. През периода 2007 – 2013 г. е старши научен сътрудник (доцент) в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Научните му интереси са в областта на ядрената структура. От 1994 г. изследва ядрени електрични и магнитни моменти. Заедно с колеги разработва нови експериментални методи и създава експериментална програма за изследване на ядрени моменти в екзотични ядра, която се изпълнява в различни европейски лаборатории. През периода 2004 – 2012 г. е член на Управителния съвет на проекта за изграждане на Европейския спектрометър за гама лъчи АГАТА. Член на Програмните комитети на Тандем лабораторията в Букурещ (от 2007 г.), Циклотронната лаборатория във Варшава (от 2009 г.) и Тандем-АЛТО лабораторията в Орсе-Париж (от 2010 г.). Ръководил е над 30 експериментални проекта в различни лаборатории в Европа, САЩ, Япония, Китай, Австралия и Южна Африка. Ръководил е научни проекти, финансирани от ЕК, НАТО, МААЕ и НФНИ. Автор е над 150 рецензирани статии в международни списания, който са цитирани над 1400 пъти (самоцитиранията са изключени), с индекс на Хирш h = 26. Ръководител на петима защитили докторанти и над двадесет дипломанти. Съучредител на Балканската школа за ядрена физика (1997) и член на Борда на директорите (1997 – 2013) . Носител на наградата „Питагор“ в областта на природните науки и математиката за 2010 г. Професор или гост-професор в университетите в Льовен (Белгия), Ноксвил, Тенеси (САЩ), Камерино (Италия) и Париж-юг XI (Франция). От 2009 г. е член на Комитета за ядрена физика на Европейското физическо дружество.