Начало / Новини / Календар / Лекция на д-р Ив Балкански на тема: „Промяна в климата: научни факти“

Зала „Америка за България“, Ректорат

На 11 юни 2014 г. в 19.00 часа в зала „Америка за България“ в Ректората на Софийския университет ще се проведе лекция на д-р Ив Балкански на тема: „Промяна в климата: научни факти“. Събитието е част от цикъла лекции на Висшия институт за изследвания „Балкански-Паница“.

По време на лекцията ще бъдат представени най-новите научни факти, които доказват връзката между дейността на човека и промяната в климата. Лекторът ще се фокусира върху промените в състава на атмосферата и ще обсъди основните газове и частици, които се отразяват върху количеството радиация в атмосферата. Д-р Балкански ще покаже и как климатичните особености през последните 800 000 години учат как основните атмосферни компоненти варират за последните 8 ледникови и междуледникови периода и ще установи, че човешката дейност от последните години причинява промени с невиждана скорост върху днешната епоха.

Ив Балкански има публикувани повече от 100 статии. Той има докторска степен от „Харвард“ по Атмосферни науки (1991). От повече от 20 години работи върху глобалните промени на аерозола в атмосферата. След като приключва работата си като ръководител на група от осем учени, работещи в сферата на тропосферната химия, той координира и европейския проект MINATROC (MINeral Aerosol and TROpospheric Chemistry, 5th FP). Работата му е била в областта на прилагането на IPSL Earth System Model – взаимодействията на аерозола с облаците и употребата на хетерогенната химия върху аерозолни повърхности.

Ив Балкански е бил редактор на списание „Атмосферна химия и физика“ за повече от 12 години.

Лекцията ще бъде на английски език.