Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: "Телескопите в България – оптични системи и параметри" – III част

Зала А205 или А207, Физически факултет

Лектор ще бъде Пенчо Маркишки, астроном-техник към катедра "Астрономия" и Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория - Рожен, БАН.

Пенчо Димитров Маркишки проявява интерес към астрономията от ранните си ученически години. През 1984 г. започва да практикува фотография и астрофотография, а по- късно конструира първите си стационарни и преносими инструменти за визуални и фотографски астрономически наблюдения. Има много публикации в наши и в чужди научно- популярни издания, посветени на оптиката, астрономията и астрофотографията. Работи като атроном-техник към Катедра астрономия на Физическия факултет към Софийския университет и в Института по астрономия с НАО при БАН.

След първите астрономически наблюдения с телескоп на Галилео Галилей в началото на 1610 г. започва подем в усъвършенстването на оптичните инструменти, при това не само за целите на астрономията. Учени като Йохан Кеплер, Кристиян Хюйгенс и Исак Нютон предлагат нови решения, които бързо променят облика на телескопа и подобряват неговите възможности. Пак през 17-и век Робърт Хук и приятелят на Хюйгенс – Антони ван Льовенхук продължават делото на Ханс и Захариас Янсен (баща и син), като усъвършенстват микроскопа. Не липсват и изненади – през 1672 г. френският скулптор и художник Лоренцо Касегрен предлага една от най-често използваните и до днес оптични системи за астрономически инструменти. Следва дълга историия с имената на мнозина изобретатели, дали своя принос в усъвършенстването на телескопа и изобщо – на оптичните прибори. Навлизането на фотографията в астрономическите наблюдения в края на 19-и век поставя нови изисквания към качествата на телескопите и в първата половина на 20-и век се появяват оптичнните системи Шмит, Ричи-Кретиен, Максутов и някои по-малко известни, като Бейкър-Шмит, Бейкър- Нън, Мерсен-Шмит, Райт, Шмит-Вайсала и др. Усъвършенства се също и рефракторната оптика. Днес съществува голямо разнообразие от телескопи с хибридни оптични системи, като Шмит-Касегрен, менисков Касегрен, менисков Грегори, Дал-Кирхен, Аргунов, Клевцов и др. В тази лекция историята на развитието на астрономическата оптика се коментира паралелно със своеобразна фото- разходка в Националната астрономическа обсерватория Рожен, по време на която се обсъждат също параметрите и качествата на инструменнтите там, както и на някои инструменти в други обсерватории в страната. Лекцията е подходяща за студенти, ученици, учители и за широкия кръг хора, проявяващи интерес към астрономическата оптика, астрофотографията и тяхната история.

Anons_Pencho_Markishki_1105

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

Кръжокът по Астрономия към катедра Астрономия се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.